Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Januari-oktober 2015

EU: 12% meer AGF-import uit derde landen

De waarde van de groenten- en fruitimport van de EU uit derde landen is tussen januari en oktober 2015 met 12% gestegen, vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Volgens de nieuwste gegevens van Eurostat en FEPEX was de import in 2015 zo'n 11,72 miljoen waard en steeg het volume met 2% tot 11,6 miljoen ton.

De EU-fruitimport van derde landen steeg tot aan oktober 2015 met 11%, tot een totaalwaarde van 9,83 miljoen. Vooral de import uit Zuid-Afrika nam toe met 1,39 miljoen (+19%) met citrus, druiven, peren en appelen als belangrijkste producten. Ook de toenames van de import uit Chili en Turkije waren opvallend: respectievelijk +13% tot 816,5 miljoen en +10% tot 636,2 miljoen. Andere traditionele fruitleveranciers in de EU, vooral van bananen, zoals Costa Rica en Ecuador, breidden hun export uit, zij het in mindere mate. Costa Rica registreerde een groei van 3% met 993,3 miljoen en Ecuador van 1% met 731,1 miljoen.

Ook de EU-import van groenten uit derde landen nam tot aan oktober 2015 toe met 12% vergeleken met dezelfde periode in 2014. Daarmee bereikte het een waarde van €1,88 miljoen. Marokko, de belangrijkste non-EU-groenteleverancier, registreerde een sterke groei van 15%, wat neerkwam op een totaal van 630 miljoen. De tomaat blijft de belangrijkste groente die door de EU vanuit Marokko wordt ingevoerd met een waarde van 295,7 miljoen (+25%). Israël en Egypte volgen Marokko op in de lijst van EU's belangrijkste groentenleveranciers en registreerden stijgingen van respectievelijk +6% en +5%. Aardappelen en wortelen zijn de meest geïmporteerde groenten vanuit Israël en vanuit Egypte importeert de EU voornamelijk aardappelen, uien en sperziebonen.

In volume nam de fruitimport van derde landen toe met 2% tot 9,9 miljoen ton. De import van groenten stabiliseerde zich op 1,6 miljoen ton, hetzelfde volume als in 2014.

Voor FEPEX weerspiegelt de sterke waardetoename van de import van derde landen het gemak van de toegang tot de EU-markt, vergeleken met andere markten alsook de sterke buitenlandse concurrentie waar EU-producenten mee te maken hebben.

Source: fepex.es
Publicatiedatum: