Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Poortwachter van het Westland in bomvolle Oude Kerk

Afgelopen zaterdag 16 januari werden in de Oude Kerk in Naaldwijk stoelen bijgezet om de vele belangstellenden een zitplaats te bieden. Bestuurders en oud-bestuurders van gemeenten en provincie, maar ook vertegenwoordigers van bedrijven en inwoners van Westland waren massaal toegestroomd om de boekpresentatie van De Poortwachter van het Westland, door oud-burgemeester en auteur Wil van den Bos Czn., bij te wonen.

Burgemeester Arnoud Rodenburg van gemeente Midden-Delfland en burgemeester Sjaak van der Tak van gemeente Westland blikten terug op hun verwachtingen ten tijde van de gemeentelijke fusies in 2004.

Rodenburg stelde dat er sinds 20004 intensiever samengewerkt wordt met de omliggende steden, als het gaat over de voedselvoorziening, maar ook op het gebied van verkeer en recreatie. Daarnaast treedt gemeente Midden-Delfland ook meer naar buiten, samen met gemeente Westland, om de kwaliteit en producten van beide gemeenten onder de aandacht te brengen. Een samenwerking die bij de start in 2004 niet voor mogelijk werd gehouden.


foto Thierry Schut

Van der Tak blikte terug op de vele bezoeken die hij bracht na de fusie van de 5 gemeentes aan betrokken organisaties en bedrijven met als doel de samenhang tussen de kernen te verbeteren. Dit was een van de doelen waar de burgemeester zich voor gesteld zag. Daarnaast stond de versterking van de Glastuinbouw prominent op de agenda. Door de fusie van de 5 gemeentes kon er 1 koers gevaren worden, waarbij gemeente Westland nadrukkelijker van zich kan laten horen op regionaal en nationaal niveau.

Tot slot gaf Wil van den Bos een inkijkje vanuit het boek in de complexe onderhandelingen die aan de beide fusies voorgingen. Zo werd er jarenlang onderhandeld met handel, WLTO, groenteveilingen, Rotterdam, Westlandse gemeenten en de provincie over een agrarisch distributiecentrum in de Oranjebuitenpolder. Op de laatste dag blokkeerde de Raad van de pas opgerichte Greenery dit plan en werden alle inspanningen teniet gedaan. Ook ging Van den Bos in op de eis van de provincie een zeer robuuste groene strook te maken tussen Den Haag en Westland, de Westlandse Zoom. Beide voorbeelden laten zien dat het zeer moeilijk is met veel verschillende partijen samen te werken.

Het boek De Poortwachter van het Westland is verkrijgbaar bij de vestigingen van Vingerling.

Voor meer informatie:
www.poortwachtervanhetwestland.nl
Wil van den Bos
06 28970824

Publicatiedatum: