Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeeuwse telers snakken naar vorst

Overdag één, twee graden boven nul, 's nachts lichte vorst. Naar dat weerscenario snakken Zeeuwse telers van wintergroenten zoals boerenkool en spruiten. Hun gebeden worden verhoord: als de weerdeskundigen de plank niet misslaan, wordt het dit weekend een stuk kouder .Het moet echter niet gaan vriezen dat het kraakt, zegt boerenkoolteler Jeroen Manni uit Ouwerkerk. "Niet dat de boerenkool daaronder lijdt, maar het is lastiger plukken als het vriest. Een temperatuur iets boven het vriespunt is voor ons ideaal."

Meer suikers na vorst

De volkswijsheid dat boerenkool beter smaakt na nachtvorst klopt, zegt Manni. "Dan krijgt de plant meer suikers en smaakt hij lekkerder. Wij telen echter nieuwe rassen, die een relatief hoog suikergehalte hebben, dus vorst hebben wij niet per se nodig."

Schade bij oogsten

Spruitenteler Gillis Klompe uit Dreischor verwelkomt het koufront met open armen, tenminste als de voorspelling uitkomt. Tot de kerst was het te warm voor spruiten, waardoor de planten te snel groeiden en slap werden. Gevolg: meer schade bij het oogsten. Klompe moest de spruiten na de oogst koelen om de kwaliteit te behouden. "Dus laat de winter maar komen. Kou heeft meestal ook een positieve invloed op prijzen. Ook voor mijn uien hoop ik nu wat meer te krijgen."

Stamppot
Vorst heeft een ander voordeel, onderstrepen Klompe en Manni. Mensen gaan weer winterkost zoals boerenkoolstampot eten. Bij de Manni's stond die dinsdag nog op het menu. "Eén keer per week hoor, anders kun je geen boerenkool meer zien." Ook de ZLTO juicht vorst toe. Kou is goed voor de bodemstructuur en fungeert als een natuurlijke bestrijder van schimmelinfecties en parasieten.

Bron: PZC

Publicatiedatum: