Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
areaal stijgt het snelst in Mexico

China grootste aspergeproducent (70.000 ha)

Asperge is een product dat wereldwijd wordt geteeld en geconsumeerd. De belangrijkste consumptielanden zijn de VS, Duitsland en Spanje. De consumptie in China is snel stijgend. Productie en consumptie van asperge is het minst ontwikkeld op het Afrikaanse continent. De teelt vindt daar op kleine schaal plaats in Marokko en in Zuid-Afrika. De landen met de grootste asperge-arealen zijn China (ca. 70.000 ha), Peru (ca. 25.000 ha), Duitsland (ca. 22.000 ha) en Mexico (ca. 16.000 ha), zo meldt de Limgroup in haar nieuwsbrief.

Van de vier genoemde landen stijgt het areaal het snelst in Mexico. De focus van de productie ligt op de afzet naar de VS. In de VS is het areaal de laatste twaalf jaar met bijna 65 % gedaald. Eén van de redenen daarvoor is de uitwerking van de NAFTA-overeenkomst, waardoor de importtarieven voor Mexicaanse asperges van 25 % tot 0% zijn gereduceerd. De toename van de Mexicaanse productie is slecht voor de handel van Peruaanse telers, die eveneens georiënteerd zijn op export naar de VS.

De situatie in Europa is redelijk stabiel. Duitsland is de absolute nummer 1 producent en bijna 80 % van het bijna uitsluitende witte product wordt in eigen land geconsumeerd. De snelste groeier is Engeland. Hier wordt uitsluitend groene asperge geteeld en het areaal is de laatste tien jaar gestegen met circa 50 % tot circa 2.000 hectare. Het Engelse consumptiepatroon heeft een vergelijkbare groei doorgemaakt, waardoor er ook tijdens de oogst soms nog behoefte aan import bestaat. De aspergeproductie wereldwijd lijkt goed in balans en vertoont een redelijk stabiel beeld. De toenemende welvaart in Aziatische landen biedt voldoende perspectief voor de langere termijn.

Areaal Asperges
• China 39 %
• Peru 14 %
• Duitsland 12 %
• Mexico 8 %
• VS 5 %
• Overig 22 %

Bron: Limgroup
Publicatiedatum: