Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede aardwarmteboring Californië van start

Tholen - Op Californië is gestart met de tweede aardwarmteboring. Telers Roland Gielen, Frank van Lipzig, Jordan en Thomas van Leeuwen hopen in september volgend jaar gebruik te kunnen maken van de warmte.




Capaciteit
De capaciteit van de bron wordt ingeschat op 220-240m3/uur en een temperatuur van 80 graden Celsius. Daarmee moeten de telers jaarlijks 10 tot 12 miljoen m3 gas besparen, ofwel dertig procent van de huidige energiekosten. De boring zelf gaat zo'n zes weken duren. In september volgend jaar moeten de installaties afgerond zijn en kunnen de telers gebruik maken van de aardwarmte.


De bron bij Van Lipzig

Aardwarmte in het slop
De boring werd gisteren gestart door Lodewijk Burghout van Californië en Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. Van Ruiten stond uitgebreid stil bij de ontwikkeling van aardwarmte in Nederland - en die is niet zonder meer rooskleurig. De glastuinbouw heeft sinds 2007, toen de eerste aardwarmtebron bij Van den Bosch geïnstalleerd werd, gezorgd voor een continue ontwikkeling in de aardwarmte. "Dankzij de drijvende kracht van de ondernemers zijn er jaarlijks 1 of twee boringen gerealiseerd", memoreerde Van Ruiten. "Deze boring is een belangrijke stap en er zijn nog vijf projecten in een vergevorderd stadium." Daarna echter voorziet Van Ruiten een gat in de komst van de aardwarmteprojecten. Financiering is een knelpunt: telers hebben de benodigde 30 a 40% eigen inleg niet en zeker in collectieven is dit nauwelijks haalbaar. Ook de exploitatierisico's zijn een rem. Als een bron stil komt te staan, lopen de kosten snel op: de SDE+ valt weg, er moet gas ingekocht worden en dan komen de onderzoeks- en herstelkosten er nog bij. De sector werkt aan een waarborgfonds om dit op te kunnen vangen.


Radboud Vorage leidde geïnteresseerden rond over het terrein

Goedkoper combineren
Alexander Nagelhout van WEP vertelde over de nieuwe technieken die worden toegepast in het project. Het boren en het inbrengen van de buis gaat bij deze boring gelijktijdig: de Huisman Well Technology. "In de toekomst willen we ook het sturen hiermee combineren", vertelt Nagelhout. Andere ontwikkelingen die hij ziet, zijn het werken met lichtgewicht, composiet boorbuizen. Daardoor, en door het boorproces verder te automatiseren, kunnen de kosten naar verwachting de komende jaren flink omlaag.


Het bassin, gegraven voor de testen met de bron