Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rien van der Vorm 40 jaar in dienst van HortiMaX

Vandaag is het 40 jaar geleden dat Rien van der Vorm zijn carrière startte bij de rechtsvoorgangers van HortiMaX. Rien van der Vorm nam de felicitaties van Joep van den Bosch in ontvangst. En wat het geheim is van Rien om zo lang te blijven? Dat weet alleen Rien zelf. Maar zijn hart ligt in de tuinbouw, bij de telers, bij klantgerichte oplossingen en vooral bij nieuwe ontwikkelingen. Rien is klaar voor de volgende 40 jaar.



40 jaar carrière
Rien van der Vorm begon als 'kleine' jongen als service monteur bij Van Vliet. Maar daar bleef het niet bij. Met zijn achtergrond als meet- en regeltechnicus was hij vooral de pragmatist en de practicus. Zo raakte Rien ook aan de reparaties op de verkoop binnendienst en verrichtte hij testwerkzaamheden bij het toenmalige testbedrijf.

Rien raakte geïnteresseerd in klimaatcomputers. Deze waren sterk in opkomst. Hij stelde de eerste klimaatcomputer in bedrijf. Zijn interesse groeide steeds meer richting de automatisering. Hij raakte bedreven in het samenstellen van compleet nieuwe computersystemen alsmede het programmeren ervan. Deze kennis leverde Rien ook weer een functie op als helpdeskmedewerk, want klanten kwamen er niet altijd even vlekkeloos uit. Op de vraag wat Rien het meest aantrok, antwoordt Rien: "Juist het klantcontact trok me enorm aan waardoor we een grote hoeveelheid domeinkennis opbouwden. We maakten computers die op maat gemaakt werden voor de klant. Dat was uniek. Eenzelfde doen we nog steeds bij de MultiMa. Bij klanten zit dat vaak gegoten als een maatwerkpak".

40 jaar tuinbouw
Op de vraag wat er in 40 jaar is veranderd in de tuinbouw antwoordt Rien: "Wat is er niet veranderd? Vroeger was alles heel standaard: in de ochtend zette de teler de ramen open en in de avond deed hij ze weer dicht. Nu is alles tot in de puntjes verfijnd, per kas, per teelt, per gewas, per teler. Iedereen doet het nu op zijn of haar eigen manier. De opbrengsten per vierkante meter zijn dan ook enorm toegenomen. Voor de afname van gas moeten contracten worden afgesloten . Daarnaast zijn geheel andere verdienmodellen ontstaan zoals bij het produceren van elektriciteit middels een WKK. In 40 jaar tuinbouw is de teler dan ook meer ondernemer en manager geworden."

40 jaar werkgevers
"Ik heb in de loop der tijd verschillende werkgevers en bazen gehad. Het begon bij familiebedrijf Van Vliet waar Van Vliet zelf de scepter zwaaide. Van Vliet vertelde iedereen hoe het moest en wij voerden het uit. Dat was wel prettig! Vervolgens ging het bedrijf over naar Westland Energie. Dat ging redelijk omdat ze een aardige kijk op en affiniteit met de tuinbouw hadden. Toen we overgingen naar Essent/RWE werd het allemaal anders: een groter bedrijf dat verder van de tuinbouw af stond. In die tijd was ik voorzitter van de OR en moest ik als gevolg van de reorganisatie mijn eigen zoon vertellen dat er geen plek meer voor hem was. Een drama. Nu zijn we weer onderdeel van een familiebedrijf en zijn we weer lekker bezig met de tuinbouw. We zijn weer een bedrijf dat ertoe doet. Daar houd ik van."

Aardwarmte: meest aansprekend in 40 jaar
Over het meest aansprekende en vooruitstrevende project hoeft Rien niet lang na te denken: "Dat zijn de aardwarmteprojecten van Duijvestijn en Ammerlaan. Dat is ook de reden waarom die 40 jaren voorbij zijn gevlogen: er kwam steeds wel weer iets nieuws, iets innovatiefs. Samen met de klant gingen we dan nieuwe dingen bedenken. Hoe kan je bijvoorbeeld aardwarmte gebruiken voor opwarmen van water voor eigen productie. Maar als je dat eenmaal hebt, dan denk je natuurlijk verder. Hoe kunnen we dat verder gebruiken voor zwembaden, scholen, sporthallen en woonhuizen. En voor je het weet ben je ook bezig met een hele andere tak van sport: maatschappelijk verantwoord ondernemen. In het begin was dat allemaal een beetje houwtje-touwtje. Nu zijn daar enorm professionele programma's of modules voor gemaakt. Daar ben ik enorm trots op dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren."

Village Farms meest ingewikkeld
Wat was het project dat je in 40 jaar de meeste hoofdbrekens heeft gekost? Ook dat project ligt nog vers in het geheugen: "Dat was het project Village Farms. Door de hoge ligging van Village Farms was de druk soms te hoog en de temperaturen te laag. Of de temperaturen daalden in de ketel heel snel, waardoor het moeilijk te beheersen was. Onze ketel regelingen waren daar niet voldoende op afgestemd. Daar hebben we dus flink aan moeten sleutelen om het goed te krijgen en dat heeft de nodige slapeloze nachten gekost. Maar uiteindelijk hebben we ook dat project ten goede gekeerd met een tevreden klant. Al snel kregen we een vervolg op dat project. Inmiddels beschikken we over zo'n beetje de beste ketel regelingen die je maar kan bedenken. Moeilijke projecten kunnen dus ook goed uitpakken."

Publicatiedatum: