Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Op jaarbasis goed voor driekwart miljard euro.

Rusland belangrijke afnemer Turkse AGF

De Turkse export van verse groenten en fruit naar Rusland is goed voor een waarde van meer dan driekwart miljard euro op jaarbasis. In de eerste 9 maanden van dit jaar is de export naar Rusland gestegen. In hoeveelheid gezien was het ondanks de importboycot voor een groot aantal landen maar een lichte stijging (3%). In waarde gezien (euro's) was de export in de periode januari - september dit jaar wel flink (20%) groter dan in dezelfde periode van het vorige jaar.



De koers van de Turkse Lira ten opzicht van de euro is overigens vanaf begin 2014 aanvankelijk licht gestegen maar daarna gedaald. De Russische Roebel is ten opzichte van de Euro in augustus vorig jaar flink gaan dalen, begin dit jaar krabbel de de koers weer wat op maar daarna daalde deze weer.

Aandeel Rusland stijgt naar 36%

De totale Turkse export van verse groenten en fruit is in de eerste negen maanden van dit jaar overigens wel gedaald van 2,28 naar 2,12 miljoen ton. De waarde van de export omgerekend naar euro's nam wel toe (+5%). Het aandeel van Rusland in de totale export kwam in de periode januari - september dit jaar uit op 36% (waarde 34%). Vorig jaar was dat in dezelfde periode 32% (waarde 29%). In hoeveelheid gezien ging het bij de export van Turkse groenten en fruit naar Rusland van januari t/m september dit jaar om een hoeveelheid van 760.000 ton tegen 737.000 ton vorig jaar.

Dit jaar minder naar Nederland
Rusland is veruit de belangrijkste afnemer van verse groenten en fruit uit Turkije.
Op afstand is Irak de tweede afnemer. Na een sterke groei vorig jaar is de export naar dat land dit jaar gelijk gebleven. De afzet naar Oekraïne, de derde afnemer, viel dit jaar verder terug. Van de EU-landen is Bulgarije de belangrijkste afnemer. De export naar dit land viel dit jaar sterk terug. De export naar Duitsland de tweede EU - afnemer van Turkse groenten en fruit nam na een daling vorig jaar dit jaar weer toe.

Roemenië is de derde. De export naar Nederland die vorig jaar flink groeide nam dit jaar weer af. Wit Rusland is op de Russische markt Turkije in sneltreinvaart voorbij gegaan Op de Russische markt van verse groenten en fruit is Turkije in de eerste negen maanden van dit jaar de derde leverancier na bananenland Ecuador en Wit Rusland. Het aandeel van Turkije in Rusland was 16%. De Russische importstatistiek laat overigens een kleine daling (-2%) zien van de import uit Turkije.

Enorme groei van import AGF uit Wit Rusland
Turkije levert vooral veel tomaten aan Rusland. Op jaarbasis gaat het om 350.000 ton. In de eerste negen maanden van dit jaar is de export van Turkse tomaten naar Rusland op hetzelfde niveau gebleven. Soft citrus is het tweede product gevolgd door druiven, citroenen, sinaasappelen, uien, komkommers, grapefruit, perziken en kersen. Per product zijn er grote verschillen wat betreft de trend. Groeiers
wat betreft de import uit Turkije waren dit jaar: soft citrus, citroenen, sinaasappelen, perziken en vooral kersen. Opvallend is ook de forse groei van de export van Turkse appelen naar Rusland. Producten die het dit jaar minder goed
deden waren: druiven, uien en komkommers.

Van alle producten is Russische import dit jaar sterk terug gevallen
De totale Russische import van verse groenten en fruit is in de periode januari - september dit jaar 20% kleiner geweest dan in dezelfde periode van het vorige jaar. In absolute hoeveelheden: 5,97 miljoen ton vorig jaar en 4,79 miljoen ton dit jaar. Van alle belangrijke producten werd belangrijk minder ingevoerd.
Bij de Russische import uit Wit Rusland is appelen veruit het belangrijkste product met dit jaar in de eerste negen maanden al een hoeveelheid van meer dan 300.000 ton. In heel 2014 was dat 175.00 ton. Het tweede product dat van januari t/m september veel uit Wit Rusland werd ingevoerd is perziken/nectarines (120.00 ton),
gevolgd door peren (71.000) en tomaten (68.000).

Lees het volledige rapport.

Meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts
Jan Kees Boon
+31 6 54 687 684
E: fruitvegfacts@gmail.com
www.fruitandvegetablefacts.com







Publicatiedatum: