Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Reichenauer Gärtnersiedlung: paprika's telen voor de regionale markt

Tholen - Eigenlijk vinden de telers van Reichenauer Gärtnersiedlung het best grappig dat de Nederlandse tuinbouwsector geïnteresseerd is in hun kwekerij. "We werken in een Nederlandse kas met Nederlandse planten en Nederlandse installaties. In deze kwekerij zijn de telers het meest Duitse wat je vindt", grapt teler Clemens Blum.



Van het eiland af
Tijdens de tuinbouwmissie naar de regio Badem-Wurttemberg vorige week stond ook een bezoek aan de paprikakwekerij Reichenauer Gärtnersiedlung op het programma. Achter de kwekerij zitten vijf Duitse ondernemers, afkomstig van het groenteneiland Insel Reichenau. Na een vraag vanuit hun telersvereniging, besloten ze vijf jaar geleden om zich op de paprikaproductie voor de regionale markt te storten. Dat was logistiek gezien nog best even zoeken, vertelt teler Clemens Blum. De vijf ondernemers komen van het groenteneiland Insel Reichenau en kennen daardoor de vraag naar regionaal product, maar met een oppervlakte van 4,3 km2 is het eiland niet echt geschikt voor grootschalige groententeelt. Om toch regionaal te kunnen produceren, zijn de ondernemers uitgeweken naar Hegau. Maar ook daar was het vinden van een locatie niet makkelijk, vertelt Blum. Uiteindelijk hebben ze de grond van 18 eigenaren gepacht of gekocht en kon de kwekerij in 2012 de eerste paprika's oogsten.


Clemens Blum, een van de vijf telers achter Reichenauer Gärtnersiedlung


De kas is ook opgedeeld in 5x2,2 hectare - en elke teler heeft zijn eigen deel.


De verwerkingshal

Nieuwbouw
Uit de kas worden vier kleuren blokpaprika's geoogst: 60% rood, 20% geel, 20% oranje en een restje groen. De productie wordt in eigen huis verpakt in flowpack en dozen. In 2014 is het assortiment uitgebreid met puntpaprika's. Later kwamen daar meer specialties bij. Om de teeltomstandigheden voor deze rassen te optimaliseren, is er dit jaar is er nog eens 1,8 hectare bijgebouwd. "Op 1 hectare komt Palermo te staan, op 0,8 ha snackpaprika's", vertelt Blum. Daarmee verdubbelt het bedrijf het huidige areaal Palermo. De verpakkingslijn en de verwarmingsfaciliteiten waren bij de bouw al toegerust op deze uitbreiding. Net als de eerste fase van het bedrijf is dit ook weer een Nederlandse kas. "We proberen een aantal zaken hier te kopen, als folies en touw, maar de kas en de inrichting is grotendeels Nederlands."

De laatste teeltweek voor deze paden


Er wordt gewerkt met dubbel scherm.

Edeka
Duitsland is de laatste jaren steeds zelfvoorzienender geworden in tomaat en teelt inmiddels zo'n 20% van de landelijke vraag zelf. In paprika is het anders: daar ligt het percentage zelfs na de bouw van deze kas maar rond enkele procenten. De paprika's van Reichenauer Gärtnersiedlung worden afgezet door telersvereniging Reichenau Gemuse en gaan naar Edeka Sud-West. Edeka Sud-West neemt de gehele oogst af en het product komt grotendeels in de schappen te liggen onder het regionale merk "Unsere Heimat: Echt & Gut", met verwijzing naar de kwekerij en de regio Hegau. Een deel van de productie, zo'n 30 procent, wordt door Edeka Sud-West afgezet naar Edeka Beieren. Daar komen de paprika's onder de naam "Duits product" in de winkel te liggen. Die regionale aandacht is van groot belang: voor regionaal of Duits product wordt in deze regio's extra betaald. 

Regionaal label, ook op de laatste oogst van het seizoen.

Groene stroom uit je WKK
Het bedrijf werkt met een WKK en twee ketels. – uitzonderlijk voor Duitsland. De telers weken sinds enkele jaren niet met aardgas, maar met biomethaangas. "Daardoor wekken we met de WKK groene stroom op – en dat wordt beter betaald", vertelt Blum. Met de WKK kan het bedrijf zo'n 60 a 70% van de warmte opwekken.

De teeltwissel is in volle gang. De planten staan op kokos, mede omdat steenwol in de regio niet te verwerken is. De kokos gaat uiteindelijk het land op.


Een oudere foto, van toen de kwekerij net gebouwd was, maar wel met alle vijf telers bij elkaar. Het bedrijf wordt gerund door David Wehrle, Matthias Keller Clemens Blum, Tobias Jörg en Mathias Rückert.

Voor meer informatie: