Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen Bosschaart, Le Dauphin:

"Franse bloemkoolmarkt onder druk door grote aanvoer"

Tholen - De Nederlander Jeroen Bosschaart is mede-eigenaar van de Franse exporteur Le Dauphin in Bretagne. Het bedrijf exporteert groenten waar de streek groot mee is geworden, zoals bloemkool, artisjokken, mini-groenten en sjalotten. De bloemkoolmarkt staat sinds het begin van het seizoen behoorlijk onder druk. "We lopen op dit moment drie weken voor in productie. De laatste weken is de aanvoer gigantisch geweest met lage prijzen en met aardig wat doordraai als gevolg."

De exporteur vertelt dat na jaren van afname van het bloemkoolareaal dit jaar in Bretagne weer 1% meer is aangeplant. "Dit jaar viel alleen het aanbod samen doordat de Europese producties achter liepen en alles tegelijk op de markt kwam. Nog altijd is het erg groeizaam weer. Krijgen we echter lagere temperaturen van onder de 10°C, dan krijgen we een hele andere situatie omdat de productie dan echt stil komt te staan. De verwachting is dat er vanaf week 50/51 wel een gaatje in de productie komt, omdat je de wintervariëteiten niet naar voren trekt."


Jeroen Bosschaart

"De bloemkooltelers die vorig jaar van december tot februari productie hadden, zaten goed, maar aan het einde van het seizoen was de prijs dikwijls onder kostprijs", vertelt Jeroen. Volgens de exporteur neemt de lokale Franse markt nog altijd zo'n 60-65% van het Bretonse product af. Bloemkool is wel het grootste exportproduct met de Duitse markt als grootste afnemer. Van typische Franse producten als sjalotten en artisjokken blijft een groter volume op de lokale Franse markt. Le Dauphin zelf exporteert het gros van haar productie richting het Verenigd Koninkrijk en de Benelux, aangevuld met wat export richting Scandinavië en Oost-Europa.



"Voor ons blijft de grootste uitdaging om onze klanten van toegevoegde waarde te zijn. Daarom hebben we de laatste jaren ook volop geïnvesteerd in onze verwerkingslocatie en verpakkingslijnen. Vijftien jaar terug exporteerden we nog veel volle ladingen bloemkool, maar nu nemen de mix-ladingen/pallets de overhand. Wij maken tussen alle depots van Prince de Bretagne een selectie en maken daarnaast ook nog eens een selectie tussen de telers. Wij bieden de bloemkool aan, zoals de klant hem wenst, of dat nou gedopt, geseald is of in roosjes. In ons eigen modern pakstation kunnen we klantspecifiek verpakken volgens de wensen van alle Europese supermarkten."

Voor meer informatie:
Jeroen Bosschaart
Le Dauphin
ZI des Carmes - BP 62
29250 Sant Pol de Leon
Tel: 0033-298692622
jeroen@ledauphin.fr
www.ledauphin.fr