Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"je vraagt je af waarom dit niet meer gedaan wordt"

Casey Houweling aan de slag met restwarmte en -CO2

De Amerikaan Casey Houweling staat op het punt een nieuwe mijlpaal te bereiken in december wanneer zijn recent gebouwde Ultra-Clima kas in Utah met PacifiCorp's Rocky Mountain Power Plant wordt verbonden. Na jaren van planning nadert de bouw van het rookgaskanaal zijn voltooiing om de tomatenteler van laagwaardige restwarmte en een onbeperkt aanbod van CO2 te voorzien.

Houweling plantte zijn eerste tomatenteelt in Utah in december 2014. Zijn bedrijfsvoering wordt sindsdien gedreven door de hitte en C02 van de aardgas back-up ketels. Op dit moment is de tweede oogst tussengeplant en de belichtingsinstallatie voltooid, klaar om de gewassen krachtig door de donkere winterperiode heen te loodsen.

Laagwaardige warmte, onbeperkte CO2 

Houweling: "Als we eenmaal met de elektriciteitscentrale verbonden zijn, gaan we eigenlijk meer richting een normale situatie. Het rookgas van de energiecentrale zal rond de 100 graden Celsius zijn, wat zal worden omgezet in verwarmingswater van 50 graden Celsius." 
Dit is warm genoeg voor gebruik in de Ultra-Clima aangezien deze kas speciaal is ontworpen om dankzij de combinatie van buisrailverwarming en radiatoren volledig van de warmte te profiteren. Samen met de strategie om minimaal te luchten en de mogelijkheid om hogere CO2-waarden in de kas te bereiken, zal Houweling de restwarmte en CO2, die normaal gesproken verloren zouden gaan, omzetten in miljoenen kilo's duurzaam geproduceerde tomaten.


Deze technische tekening toont de buffertank, back-up ketels en grote rookgaskanalen die op de centrale aan de andere kant van de weg zijn aangesloten.

De voltooiing van de verbinding met de energiecentrale in Mona volgt een jaar na de voltooiing van het 11,4 hectare kas. Volgens Houweling is die periode het gevolg van de complexiteit van het project en de regelgeving. "We hebben het gebouw gebouwd in minder dan de helft van de tijd die nodig was om het rookgaskanaal tussen de bestaande elektriciteitscentrale en de nieuwe kas te voltooien. We hadden ook niet verwacht dat het gelijk op zou gaan, omdat het voor hen de eerste keer was. De partijen waarmee we te maken hebben bij dit project - dat het eerste in zijn soort is – zijn enorm, en iedereen had met onvoorziene dingen te maken waar nog niemand over had nagedacht, ondanks het feit dat het idee erachter niet heel erg verschilt van of ingewikkelder is dan een warmtekoppelingscentrale."


Aan de linkerkant is de 550MW elektriciteitscentrale te zien die de kas van restwarmte en CO2 uit de uitlaatgassen zal voorzien.

Argus Controls

Houwelings motivatie achter de realisatie van dit unieke project is inspirerend. In de afgelopen paar jaar heeft de teler meer van deze opvallende ideeën gehad. Hij was een van de eerste Noord-Amerikaanse glastuinders die warmtekrachtkoppeling invoerde en hij stond mede aan de wieg van de gepatenteerde, door KUBO gebouwde Ultra-Clima kas. Die maakt lokale, consequente jaarronde productie mogelijk in elk klimaat. Het is niet ongewoon voor hem om nauw samen te werken met Nederlandse toeleveranciers, maar met betrekking tot het bereiken van het perfecte klimaat in de Ultra-Clima, geeft Houweling de voorkeur aan het Canadese systeem van Argus Control Systems Ltd.

Ook voor zijn nieuwe kwekerij in Utah benaderde Houweling Argus, omdat het project een volledig nieuw systeem nodig had dat niet direct beschikbaar was. "Het huidige aanbod kasbesturingssystemen is allemaal ontworpen voor de besturing van een eenvoudige kasoperatie. Eenmaal je begint te werken met andere dingen, zoals Ultra-Clima en de verbinding met een elektriciteitscentrale, heb je een besturing nodig die niet echt 'kas' gerelateerd is, maar meer industrieel gericht. In dit soort unieke projecten heb je een besturingssysteem nodig dat zeer flexibel is. Het schrijven van de programmering ervoor moet gemakkelijk zijn en het moet op basis van een zeer eenvoudige methode kunnen worden fijn gesteld. Hierbij zijn er zoveel andere eisen aan een dergelijk complex project dat een standaard kasbesturingssyteem hier nooit aan zou kunnen voldoen."

Voor Houweling was Argus Controls de aangewezen ontwikkelaar voor het kasbesturingssysteem, omdat de leverancier in staat was 95% van het hele systeem via internet te ontwikkelen. Hiernaast heeft Argus een direct voor de teler beschikbaar team van ontwikkelaars. Houweling: "Hun team is uiterst flexibel. Het feit dat ze zijn gevestigd in Noord-Amerika stelde hen in staat op korte termijn resultaten te behalen. Wat we waarschijnlijk in zes weken met Argus kunnen doen, zou ons met een Europese leverancier zes maanden tot een jaar hebben gekost."


Yurij Duda, General Manager van Argus: "Ons team is altijd direct beschikbaar. Ook hebben onze programmeurs en monteurs, bij dit complexe en unieke project, altijd direct toegang tot de ontwikkelaars, om op maat gemaakte systemen voor de teler het creëren. Voor ons, als ontwikkelaar, bestond er geen twijfel over onze deelname. Wat de schaal betreft, is het de grootste plantaardige monocultuur operatie waar we aan hebben gewerkt en we hebben ervan genoten. Het was heel opwindend."

113 Acres

Zodra Fase 1 van Houweling's Utah kas op de centrale is aangesloten, wordt de hele operatie geregeld binnen de platforms van Argus Controls: van irrigatie en fertigatie tot verwarming, klimaatbeheersing en vele andere eisen met betrekking tot de verbinding met de centrale.

De capaciteit van de verwarmings- en CO2-toevoer is genoeg om 4 fasen van 11,4 hectares te realiseren, tot een totaal van 45,7 hectare. "We zullen moeten zien hoe het gaat en hoe de vraag naar onze producten blijft groeien, voordat we aan de tweede fase beginnen. Deze dingen vergen veel kapitaal en beheer. Een van de ergste dingen die je zou kunnen doen als een teler is te snel groeien. Je moet gelijke tred te houden met je infrastructuur, personeel, management."

Landelijke aanpassing

Om zijn verafgelegen bedrijven te beheren reist Houweling veel, ondanks het feit dat de huidige geavanceerde, geautomatiseerde controlesystemen telers in staat stellen om op afstand te telen. "Ik bezoek elke locatie eens per week."

Toch zegt Houweling dat elke nieuwe onderneming die hij begint spannend is. Op basis van het succes van dit concept, zullen mogelijk andere Noord-Amerikaanse telers naar zijn model kijken en beseffen dat ze snel iets dergelijks moeten doen. Iets dat mogelijk is, want er zijn grote energiecentrales in het wijdverspreide continent.

"Energie is een groot probleem in de Europese glastuinbouw en als je kijkt naar ons project vraag je je af waarom dit niet meer in de VS wordt gedaan, juist nu steenkool het nieuwste grijze kwaad is en er meer grote en kleinere decentrale opwekkingscentrales worden gebouwd. Naast het vele nieuws over het huidige klimaat met betrekking tot het broeikaseffect en CO2-reductie, zal het behoorlijk veel aandacht gaan krijgen van bedrijven en overheden. Hopelijk zal dit meer van deze energie-efficiënte projecten op de radar zetten van meer overheden en telers. "

Voor meer informatie over Houweling's Tomaten: www.houwelings.com

Voor meer informatie over Argus Controls:
Yurij Duda, General Manager
T: +1 (604) 538-3531
Email: yduda@arguscontrols.com
www.arguscontrols.com
Publicatiedatum: