Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adiabatische koeling

Vernevelingssysteem houdt huidmondjes open bij hoge temperaturen

Er zijn vele gewassen die last hebben van stress als ze niet op de juiste temperatuur zijn. Als het te koud is in een kas, kan de temperatuur verhoogd worden. Maar wat kun je doen als het te warm wordt? Pad en fan koeling? Airconditioning? Zonwering? Heb je ooit aan verneveling gedacht?

De vernevelingsoplossing om temperaturen omlaag te brengen, wordt steeds populairder. Deze adiabatische koelingsmethode is gebaseerd op een hogedruksvernevelingssysteem. Bij correct gebruik kunnen de neveldruppeltjes resulteren in een aanzienlijke daling van de kastemperatuur.



Tegenwoordig zijn meer groentetelers zich bewust van de voordelen al naar gelang ze hun vernevelingssysteem beginnen in te zetten als een extra instrument om hun klimaat te beheersen. Maar in de sierteeltsector is het al vele jaren in gebruik.


Een Vifra Hogedruksneveltoestel

De Nederlandse cymbidium teler Art van Wijk maakt ook gebruik van adiabatische koeling om de prestaties van zijn oogst te verbeteren. "In de warme zomermaanden is de temperatuur in de kas vaak te hoog. Cymbidium heeft een temperatuur nodig die niet hoger is dan 27° Celsius. Wanneer de temperatuur hierboven stijgt, sluiten de huidmondjes van de plant om zichzelf te beschermen. Dit remt de groei van de plant. Het gaat bij wijze van spreken slapen om zich tegen hitte te beschermen."



Om de planten te koelen en een perfect klimaat en temperatuur te behouden, gebruikt Van Wijk een hogedruksvernevelingssysteem van Vifra. "Onze Priva klimaatcomputer bestuurt het vernevelingssysteem. Via speciale instellingen programmeren we de computer om het vernevelingssysteem in te zetten als dat voor de temperatuur of vochtigheid in de kas nodig is."

In tegenstelling tot wat veel telers denken, maakt een vernevelingssysteem de planten niet nat. De druppels zijn zo klein dat ze niet eens met blote ogen te zien zijn.

Het Vifra koelsysteem maakt gebruik van speciaal ontworpen spuitmonden dat zeer kleine druppeltjes creëert. Hoe kleiner de druppels op de plant, hoe beter het koeleffect. Van Wijk: "We hebben zeer goede ervaringen met dit systeem. We gebruiken het al een paar jaar op 30.000 vierkante meter. Volgend jaar, in februari-april, zullen we nog een Vifra hogedruksvernevelingssysteem op nog eens 20.000 vierkante meter installeren."

Voor meer informatie over hogedruksvernevelingssystemen:
VIFRA
Vincenzo Russo
info@vifraitalia.it
www.vifraitalia.it









Publicatiedatum: