Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aangeboden voor 25% lagere prijzen

Zweden: Coop trekt aandacht met lelijke groenten

Om voedselverspilling tegen te gaan heeft Coop Zweden besloten om afwijkende groenten te verkopen voor goedkopere prijzen. Consumenten waren positief over het idee, hoewel lokale telers liever hadden gezien dat ze voor de normale prijs werden verkocht. Het initiatief is van toepassing op producten als wortelen, pastinaak en komkommers.

"Het is beter gegaan dan ik dacht en werd erg gewaardeerd door consumenten," zei Anna-Carin Forslund, die op de versafdeling van Coop werkt. "We raakten door pastinaak heen op de eerste dag dat we de levering hadden ontvangen," zegt collega Calle Andersson.

De aanwezigheid van kromme wortelen in de schappen trok de aandacht van veel consumenten, die iets langer bleven hangen toen ze de aanwezigheid opmerkten.

"Het is gewoon briljant. We zouden voedsel niet zonder reden weg moeten gooien en het smaakt toch net zo goed," zegt consument Stig Lundgren nadat hij een zak uitzocht. "Het ziet er aan de buitenkant niet geweldig uit, maar het gaat om het binnenste wat telt."

Lokale telers ondersteunen het initiatief. "Ik denk dat het positief is dat de goederen verkocht worden in plaats van weggegooid," zegt teler Ulf Andersson. Zijn collega-teler Hans Johansson is dat met hem eens: "Steeds meer mensen overwegen groenten te kopen die er iets anders uitziet, dus die verkoop ik ook. Het is de natuur die ze zo gevormd heeft, dus ik gooi niets weg."

Coop verkoopt de "lelijke" groenten voor ongeveer 25% goedkoper dan de normale groenten. "Ik denk dat dit niet goed is. Het kost immers evenveel werk voor de telers, dus ik denk dat ze dezelfde prijs moeten hebben," zegt Ulf Andersson. "Voor mij is het lastiger werk om groenten te oogsten met dikkere wortels, dus ik denk ook niet dat er verschillen in prijs moeten zijn," zegt zijn collega Hans Johansson.

Bron: vlt.se

Publicatiedatum: