Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogstraming Israël -30%

Goed paprikaseizoen Noord-Europa

Noord-Europa is tevreden over het paprikaseizoen. Telers in Nederland en België profiteerden van een vroeg einde en een late start van het Spaanse seizoen. Naar het zuiden liggen de prijzen in Italië hoog, doordat een deel van de oogst verbrandde onder de zomerzon. Israël verwacht fors minder volume dit jaar, mede door het wegvallen en overschakelen van telers. Canada hief een extra importheffing op Nederlandse export op, wat goed nieuws betekent voor de Nederlandse sector. In de VS is er beperkte beschikbaarheid van rode en gele paprika, waardoor de prijzen stijgen. De grote aanvoer van groene houdt die prijzen stabiel. Peru kreeg onlangs toegang tot de Amerikaanse markt, maar de export van paprika's is niet heel groot. In Australië zijn er grote prijsverschillen tussen kas- en vollegrondspaprika's. China teelt vooral voor de binnenlandse markt.



Oogstraming Israël -30%
De gevolgen van drie dramatische seizoenen trekken diepe sporen door de Israëlische paprikateelt. De productie daalde van 130.000 ton vorig jaar naar 90.000 tot 95.000 ton dit jaar, een daling van dertig procent. Toch zijn de verwachtingen voor het seizoen positief. Het seizoen start naar verwachting in de derde week van november, een verlate start door extreme droogte in augustus en september.

De forse daling in productie komt deels door het wegvallen van telers, deels door het overheidsbeleid. De afgelopen jaren konden telers die overschakelden op een ander product dan paprika een subsidie krijgen. Dat veroorzaakte een switch van paprika naar dadels en aubergines.

Ook aan de afzetzijde is het aantal spelers gedaald, van vijftig exporteurs naar tien. Vorig seizoen startte hoopvol, de boycot leverde kansen op voor de exporteurs waarvan er enkelen zich volledig op deze markt stortten. Toen de roebel halverwege het seizoen (december 2014) verloren deze exporteurs veel geld. Naast de problemen met de wisselkoers bleek het ook moeilijk om de rekeningen te innen.

Spaans seizoen verlaat gestart
De start van het seizoen in Almeria verliep moeizaam met een lage kwaliteit en kleine volumes, oorzaak is het warme weer tijdens de groeiperiode. Het tekort aan rode paprika's was opmerkelijk. De prijzen bij de veilingen liepen uiteen van 1,80 euro per kilo voor de rode blokpaprika tot 2,50 euro per kilo voor de rode puntpaprika. Nu de aanvoer stabiliseert, zakken de prijzen naar het normale niveau van rond een euro per kilo. De gele paprika brengt momenteel het meeste op, 1,17 euro per kilo op de veiling. De groene is de goedkoopste met 52 cent per kilo. Voor de puntpaprika's wordt 60 cent per kilo neergelegd.

Het areaal in Almeria telt 9400 hectare, voornamelijk blokpaprika. Daarnaast groeit het aandeel van de Palermo paprika. De vraag naar deze variëteit groeit en zet telers aan om te schakelen. Vraag en aanbod zijn in balans.
De Spaanse handel verwacht weinig concurrentie uit Turkije en Israël. Van beide landen rekenen de handelaren er op dat Rusland dit seizoen de belangrijkste exportmarkt zal worden.

De Spaanse vraag naar paprika's uit Peru is flink gestegen. Spanje is de belangrijkste afnemer van de paprika. De groei komt voort uit de rol van paprika in de Mediterrane keuken en een groeiende belangstelling voor biologisch eten.

Italiaanse oogst verbrand onder zomerzon
Hoge temperaturen remden de productie in Italië. De oogst viel lager uit en wat er geoogst werd was kleiner. De hoge temperatuur had ook negatieve consequenties voor de teelt, onder andere in de ontwikkeling van virussen. De vollegrondsteelt verbrandde in de zon. Toen in september de vraag steeg, maar het aanbod laag bleef, stegen de prijzen. De belangrijkste teeltgebieden liggen in Zuid-Italië, vooral Sicilië, Apulia, Campania en Lazio. De markt heeft een voorkeur voor de Lamuyo paprika, blokpaprika's worden geïmporteerd, hoewel er een kleine productie is in Noord-Italië. Belangrijkste leveranciers zijn Spanje en Nederland.

Duitse consument kiest voor rode en gele
De prijzen in Duitsland liggen in week 42 aanmerkelijk hoger dan in andere jaren, dat meldt BLE in een recent rapport over de situatie in die week. De Nederlandse rode paprika hebben een marktaandeel van 48,2 procent. Tweede en derde staan Spanje (30%) en Turkije (13%). Andere leveranciers zijn Polen en België met een aandeel van respectievelijk 5,3 procent en 2,8 procent.

Nederlandse en Belgische paprika's brachten 231 en 233 euro per 100 kilo op, een jaar eerder lag die prijs op 164 en 150 euro voor 100 kilo. Voor de groene paprika's geldt een vergelijkbaar beeld. Nederland heeft het grootste marktaandeel in handen, namelijk 37,5 procent. Turkije en Spanje nemen de tweede en derde plaats in met 31,5 procent en 20,3 procent. Ook de prijzen voor de groene paprika's ligt hoger dan vorig jaar. Vooral de Nederlandse en Belgische paprika brengen meer op, 185 en 167 euro per 100 kilo tegen 129 en 126 euro per 100 kilo een jaar eerder. Het prijsverschil voor de Turkse is minder groot. Die brengen twee euro per 100 kilo meer op.

Op de markt voor de gele paprika's is Nederland heer en meester met een marktaandeel van 59,4 procent. Spanje is goed voor nog eens 32,8 procent, de derde plek is voor België met 4,7 procent. Waar de rode en de groene meer opleverden, is de prijs van de gele paprika harder gestegen. Nederlands paprika's brachten vorig jaar 135 euro per 100 kilo op, dit jaar was die prijs bijna verdubbeld naar 262 euro. Ook de Belgische paprika lieten een forse stijging zien van 134 euro per 100 kilo naar 243 euro. Spaanse paprika stegen minder snel in prijs, van 124 euro per 100 kilo naar 178 euro.

De Duitse teelt loopt op zijn einde. Net als voor andere gewassen was de start onder invloed van het weer later dan normaal. Door het warme weer viel de oogst lager uit dan verwacht. De jaarrond teelt nadert begin november weer een piekperiode. De Duitse consument verkiest de rode, gele en oranje paprika. De groene variant staat de laatste tijd onder druk. In Oostenrijk en Hongarije is de groene paprika meer in trek. Het snackpaprika segment zal in de komende jaren nog groeien, zowel in vraag als in de breedte van het assortiment. Ook de punt paprika heeft een positief vooruitzicht.

Belgische telers positief over seizoen
Ook in België loopt het seizoen op zijn einde. Naar verwachting is er nog twee weken aanvoer. De paprika doet het deze maand beter dan vorig jaar, vertelt een handelaar. De Belgische telers profiteren van de verlate start in Spanje, wat goede prijzen oplevert. Ook de start van het seizoen was positief. Maar dat was hard nodig ook, na de voorgaande moeilijke seizoenen, vervolgt de handelaar.

Nederlandse handel: goed jaar, maar geen structurele verbetering
Na een rij zeer moeilijke jaren zijn de prijzen dit jaar goed. Het seizoen loopt nog ongeveer vier weken. De goede resultaten werden veroorzaakt door een aantal factoren: het areaal is iets gekrompen, de productie viel lager uit en Spanje was eerder van de markt en komt later aan de markt. Deze factoren zijn volgens handelaren niet structureel, dus is er geen ruimte voor al te veel euforie. De prijzen voor de groene paprika's waren slecht en lagen soms zelfs onder het niveau voor de Spaanse.

De teeltwissel is van start bij de paprikatelers, de meeste telers gaan de komende weken wisselen. Er wordt geprobeerd om het seizoen zo lang mogelijk door te laten gaan omdat de prijzen zo goed zijn, maar dat heeft af en toe invloed op de kwaliteit. Dit heeft ook te maken met de enorme groeikracht aan het begin van het seizoen. Dat terwijl het een goed jaar is geweest en de kwaliteit over algemeen goed is geweest.

De groei van specialties gaat erg langzaam. Waar er een paar jaar geleden nog werd gedacht dat de snackpaprika en de snackkomkommer net zo'n hit zouden worden in Europa als de snacktomaat, is men daar van teruggekomen. Er is markt voor de specialties, maar omdat het product toch totaal anders is en ook duurder in de teelt, is het niet te vergelijken.

Wel zie je diversificatie in Nederland. Zo is de puntpaprika een vaste waarde in de markt geworden, heeft de oranje paprika een plek veroverd en wordt er gespeeld met exclusieve zaken, bijvoorbeeld sinds dit jaar de tweekleurige paprika en diverse toepassingen van de paprika: in onder andere wijn, chutyney en ijs bijvoorbeeld.

Polen: beperkte eigen teelt
De Poolse teelt zit de laatste jaren in de lift. Het volume stijgt jaarlijks en er wordt geïnvesteerd in de teelt. Centraal-Polen kent kasteelt in foliekassen, in het noorden is vollegrondsteelt te vinden, maar daarvan is de kwaliteit minder goed. Het seizoen voor de kasteelt is kort, omdat de kassen niet verwarmd worden. Op kwaliteitsgebied kan Polen niet op tegen de Nederlandse en Spaanse paprika, toch wordt zo'n zestig procent geëxporteerd. Grootste afzetmarkten zijn Rusland, de Baltische staten en West-Europa. Buiten het eigen seizoen worden de paprika's geïmporteerd uit West-Europa.

Frankrijk: export zinloos
De Franse teelt is beperkt en vooral geconcentreerd in het zuiden. De totale productie is laag en de paprika's worden op de binnenlandse markt afgezet. Het Franse seizoen loopt van april tot oktober, het afgelopen seizoen brachten de vruchtgroenten 2 euro per kilo op. Daarnaast is er veel import. Export van paprika's is "zinloos", aldus een teler, vanwege de betere concurrentiepositie van Spanje.

VS: minder rode en gele paprika beschikbaar
De volumes groene paprika uit Californië laten weer een stijgende lijn zien, de aanvoer van gele en rode blijft laag. Als de aanvoer laag blijft, zullen naar verwachting de prijzen voor de gekleurde paprika's stijgen tegen het einde van het jaar. Ook het seizoen van de minipaprika's lijkt met hoge prijzen te eindigen. Hoewel er steeds meer variatie komt in het paprika assortiment, blijven de traditionele blokpaprika's het grootste deel van de markt in handen houden. De Amerikaanse markt biedt veel potentieel voor de Peruaanse export. Sinds vorige maand heeft Peru toegang tot de Amerikaanse markt, waar de consumptie stijgt.

Canada beëindigd dumpheffing Nederlandse paprika
De Canadese autoriteiten hebben de dumpheffing die in 2010 werd ingesteld op Nederlandse paprika's opgeheven. De Canadian International Trade Tribunal (CITT) deed deze uitspraak eerder deze week. Sinds oktober 2010 gold een importheffing van 193 procent op Nederlandse paprika's. daarmee wilde het land de binnenlandse telers beschermen. De maatregel volgde op het dramatische paprikajaar 2009, toen lokale producenten een zaak aanspanden om de invoer van Nederlandse paprika's te belemmeren.

Volgens de CITT is er geen schade geweest door de dumping van paprika's, maar is er wel een kans op schade in de toekomst. Het gedaalde areaal in Nederland pleitte in het voordeel van Nederland. De heffing gold ook voor doorvoer van paprika's uit Spanje en Israël, ook voor die export is de heffing opgeheven.

Peru krijgt toegang tot VS
De Peruaanse rode paprika-export zit in de lift. Dit jaar steeg het volume al met 67 procent, mede door de grote vraag uit Spanje. Het Europese land is de belangrijkste exportbestemming voor de piquillo paprika, de uitvoer steeg met 57 procent. Een andere markt waar Peru flink groeit, is de Verenigde Staten. Sinds vorige maand zijn de Amerikaanse grenzen geopend voor Peruaanse export. Wel zijn er strenge eisen aan de export en de producten, zo moeten de paprika's bijvoorbeeld in kassen geteeld worden waar fruitvliegjes geen kans hebben. Om de export verder te vergroten zijn investeringen nodig in technologieën.
In het algemeen neemt de export van verse paprika's een klein deel in van de totale export. Verwerkte paprika, gedroogd of geconserveerd, hebben een groter marktaandeel in de export. Wel wordt er gedacht over manieren om de export van de verse paprika's te vergroten.

Australië: grote verschillen vollegronds- en kaspaprika
Down under worden de paprika's jaarrond geteeld in kassen en vollegrond. De groeicondities waren goed, maar prijstechnisch zijn er grote verschillen tussen de teeltmethoden. De kaspaprika brengt op de groothandelsmarkt gemiddeld zo'n 6 dollar per kilo op, voor de vollegrondspaprika ligt de prijs tussen de 2 en 2,50 dollar per kilo. De lage prijs voor vollegrondsteelt wordt mede veroorzaakt door de overvloedige teelt in Northern Queensland. De Tasmaanse en Zuid-Australische kastelers kampten met een koude winter, wat de oogst beïnvloedde. Desondanks groeit de belangstelling voor de kasteelt.

China: meer kasteelt
China behoort tot de grootste paprikatelers ter wereld, het grootst deel van de oogst wordt op de binnenlandse markt afgezet. Na een piek in prijzen in 2013, toen het areaal in de zomer daalde, heeft de prijs de afgelopen twee jaar de koers naar beneden teruggevonden. De kaspaprika's zijn jaarrond beschikbaar en er wordt geïnvesteerd in deze teelt. Het marktaandeel van de kaspaprika stijgt. Vanaf volgende week vangt de oogst van de vollegrondsteelt aan, waardoor de prijzen naar verwachting zullen dalen. Handelaren houden rekening met prijzen onder het niveau van vorig jaar, mede door een toenamen van het areaal. De belangrijkste teeltgebieden liggen in Shandong, Hebei, Nanjing en Shanxi.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staat sla centraal.