Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pop Vriend Seeds groeit dankzij verbreding van de basis

Tholen - Pop Vriend Seeds gaat richting het zestigjarig bestaan, maar is voor veel partijen in de AGF-sector nog relatief onbekend. De laatste jaren echter maakt het bedrijf ontwikkelingen door waarmee ze in de AGF-sector meer in beeld komen. Het aanbod is verbreed en Pop Vriend manifesteert zich ook uitdrukkelijk meer op de versmarkt. In de gewassen waar Pop Vriend actief is behoren ze toch al tot de Top 3 in de zaadbranche. 



Bijna zestig jaar geleden werd Pop Vriend Seeds opgericht door de Andijker Pop Vriend. Het bedrijf startte in de zaadhandel en -teelt. In de jaren '70 startten ze hun eigen veredelingsactiviteiten in de sperziebonen. In de jaren '90 kwamen daar spinazie en suikermais bij. 





Bonen
Al sinds de jaren '70 veredelt Pop Vriend een eigen assortiment sperziebonen. Voorheen lag de focus bovendien veel op de industrie: partijen als Hak en Bonduelle waren goede bekenden. Nu richt het bedrijf zich ook steeds meer op de verse markt – en daarmee ook op de teler. Op de Fruit Logistica vorig jaar trok de Falcao veel aandacht. De combinatie van de frisgroene, iets donkere kleur en goede houdbaarheid zorgde voor interesse van de handel. "Dit is de kwaliteit die ze op het schap willen", vertelt veredelaar Frank van Kampen. Het ras is flexibel en daardoor breed inzetbaar. In de bonen trekt ook de PV 883 veel aandacht. Het ras is geschikt voor het fijne segment en plukt zonder steel. Dankzij deze zogenoemde 'clean pick' is de PV 883 heel geschikt voor verwerking. 






Spinazie
Spinazie is al langer een belangrijk gewas voor Pop Vriend Seeds. Inmiddels is de spinazie jaarrond met resistentie 1-15 te verkrijgen. "Van de gladbladige tot de savoy of kroesbladige rassen, vertelt Jan de Visser aan. Hij is manager R&D en kent de marktvraag naar een divers palet resistente rassen. "We hebben 13 rassen met resistentie 1-15 en daarmee een compleet assortiment."




In totaal zijn er een 50-tal rassen, wereldwijd, schat De Visser. "Van de niche tot de massa." Hij laat PV 1202 zien, een savoybladige voor het voorjaar. "Opstaand, met een fraaie textuur: mooi gebobbeld. En goed te oogsten: ze groeiden altijd plat en met zand er dan in zie je dat de kwaliteit afneemt." Opvallend in het assortiment is de opmars van de babyleaf: "Dat horen we van de verpakkers en zien we ook in het buitenland. Salades, in de mix – het komt hierheen." Daar spelen ze zich op in met PV 1189– een ras dat de resistenties combineert met een opvallende bladkwaliteit. "Hij is al heel vroeg donker en heeft sterk blad. Dat zie je niet veel." 



Verder ontwikkelingen
Met bonen, spinazie en suikermais stoppen de ontwikkelingen van Pop Vriend Seeds niet. Omdat AgriSemen is overgenomen, behandelen ze sinds dit jaar ook de Nederlandse markt voor spinazie zelf. In 2014 is het R&D-centrum in Andijk vernieuwd en in 2015 is rode biet toegevoegd aan het assortiment. Het bedrijf heeft inmiddels zo'n 65 medewerkers en het ziet er niet naar uit dat de ontwikkelingen klaar zijn. Dit jaar wordt het productassortiment namelijk uitgebreid met wortelen. "We zoeken gewassen die bij ons passen, waarin we ons kunnen onderscheiden en waarin we een meerwaarde kunnen bieden. Daarmee groeien we gestaag verder." 



Pop Vriend Seeds staat ook dit jaar weer op de Fruit Logistica, in hal 1.2 D-12

Meer informatie:
Pop Vriend Seeds BV
Phone: +31 228 591462 
Email: info@@popvriendseeds.nl