Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Klant vraagt ernaar: weer Axiradius”

Tholen - In twee Prominent-tuinen, op samen 14,3 hectare, stond dit jaar Axiradius, het middenras van Axia Vegetable Seeds. Volgend jaar komt dit ras er weer te staan. Cornelis de Rijke en Marc Groenewegen leggen hun keuze uit.

"Als je een kwalitatief goede, smaakvolle tomaat wilt leveren, dan moet je Axiradius telen", vat Marc Groenewegen van Prominent Grevelingen zijn raskeuze samen. Vorig seizoen stond er nog tros grof in de kas, maar de telers wilden weg uit dat segment. Dat kwam mooi uit: bij de vereniging kwam meer vraag naar het middensegment. "We telen geheel op klantaanvraag. Met dit ras is de klant is tevreden. Daar gaat het uiteindelijk om."



Groeikrachtig
Ook Cornelis de Rijke van Innovatiecentrum Groeneweg II heeft besloten volgend jaar opnieuw Axiradius te zetten. Dit jaar heeft hij veel over het ras geleerd. "Vorig jaar hebben we 'm alleen in de proeven gezien, nu ook op grotere oppervlakte. Het is een enorm groeikrachtig ras, met veel potentie. Een ras om in bedwang te houden."

Het huidige seizoen is duidelijk anders dan anders qua weersomstandigheden. Ondanks dit zijn er genoeg aanknopingspunten voor komend seizoen. "Volgend seizoen behandelen we alle trossen. We hebben de klant hoog in het vaandel staan en kniktrossen zijn met dit ras een risico. Daarom gaan we ervan uit dat we volgend jaar alles moeten behandelen. Als we dan halverwege alsnog wat weken over kunnen slaan, is het mooi meegenomen", vindt hij. Is dat een nadeel van het ras? Zo ziet hij het niet. "Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje: hoe doet dit ras het ten opzichte van de andere rassen in het segment? Dan ben je op zoek naar een ras wat qua productie goed zit, maar ook kwalitatief en op smaak er bovenuit steekt. Elk ras heeft voors en tegens. Wij zoeken een goede tomaat tussen de 100 en 110 gram, geschikt voor de kleinpak. Met zijn lange, vlakke tros is Axiradius sterk in dit segment."

Mooie presentatie
Daar sluit Groenewegen zich bij aan. Bij Prominent Grevelingen heeft de Axiradius een deel van het jaar op 8 gestaan. "Dat gaat erg goed", constateert Groenewegen. "Alles gaat hier weg in flowpack. De Axiradius geeft een mooie presentatie. Precies wat we ervan verwacht hadden."
 
Voor meer informatie:
Axia Seeds
Rotterdamseweg 400
2629HH Delft
Nederland
Tel: +31 15 257 6020
Email:info@axiaseeds.com