Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koos van der Burg over op steenwol

"Zoete tomaten verkopen beter"

Tomatenkwekerij Koos van der Burg is dé Albert Heijn leverancier als het gaat om roma tomaten, ook wel pomodori- of pruimtomaten genoemd. Vanuit het moderne kassencomplex van 3,5 ha in Berkel en Rodenrijs vinden jaarlijks ruim 2 miljoen kilo van deze halfzoete tomaten hun weg naar de klanten van alle AH winkels in Nederland.



Na jaren bladgewassen (o.a. andijvie, sla en paksoi) te hebben geteeld, ging Van der Burg in 1989 over op tomaten en dus ook over op substraatteelt. "De afgelopen drie jaar", vertelt eigenaar Koos van der Burg, "hebben we proeven gedaan met een steenwolmat van Benfried t.w. de Multigrow Premium. Dat beviel zo goed, dat we dit jaar volledig op deze mat zijn overgestapt."

Volgens Van der Burg haalt hij meer tomaten per vierkante meter uit zijn kas maar de tomaat is volgens zijn zeggen zoeter dan anders. "Half maart hadden we de eerste oogst en dan proef je natuurlijk je eigen product. Ik vond de tomaat zoeter en lekkerder. Ook van mijn familie en personeel kreeg ik dezelfde reactie. Maar", gaat hij lachend verder, "meest doorslaggevend was mijn moeder, die al 70 jaar tomaten eet. Zij gaf aan de tomaten inderdaad zoeter en lekkerder te vinden."

 "En…producten met een natuurlijke zoetsmaak, is waar de consument naar op zoek is", gaat Koos verder. "Dit komt niet van mij hoor, maar ik hoorde topkok Pierre Wind dit gisteren tijdens een lezing zeggen. De huidige ontwikkeling binnen onze teelt past hier mooi in."

Dat het hier om de smaakbeleving van een kleinere groep gaat, realiseert Van der Burg zich. Hij is daarom ook blij dat er volgend jaar een uitgebreid onderzoek bij AH wordt gedaan (onder meer door het inzetten van smaakpanels) naar de (smaak)resultaten van verschillende rassen en groeimedia. "Daarmee kan ons gevoel in bewijs worden omgezet en kunnen we zeggen dat tomaten gekweekt op Multigrow Premium matten inderdaad zoeter zijn", aldus Van der Burg.

Afzet tomaten via Best of Four

Voor meer informatie:
Benfried B.V.
Hooipolderweg 1
2635 CZ Den Hoorn
t 015 256 93 56
f 015 262 34 22
www.benfried.com
fried@benfried.com
Publicatiedatum: