Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boycot mogelijk tot 2018

Rusland lanceert appelen naar ISS

De boycot blijft mogelijk nog aan tot 2018 voorspelde een Russische expert tijdens een zuivelcongres. Volgens de expert begint de Russische landbouwsector het belang van de landbouw in te zien en wordt er veel geïnvesteerd. Rusland lanceerde een raket met aan boord onder andere appelen, knoflook en uien naar het ruimtestation ISS. De bevoorrading van het ruimtestation voorziet naast deze AGF-producten de astronauten van post en brandstof. Rusland kondigde extra inspecties aan bij Wit-Russische bedrijven na eerder berichten over vermeende smokkel. Medvedev prees de Wit-Russische landbouwsector en zei dat Rusland daar nog van kan leren. Luxemburg, de komende maanden voorzitter van de Europese Raad, praatte met Rusland over de relatie met Europa. Ook werden wederom partijen gestopt aan de grens. Polen ontving een Chinese inspectie en Oekraïne zegt meer groenten te oogsten dan dat er vraag is.



Boycot mogelijk tot 2018
Het Russische embargo op Westers voedsel kan tot 2018 duren, dat zei Mikhail Mischenko, een Russische zuivelexpert, tijdens de World Dairy Summit en meldt de Ierse website agriland.ie. Volgens Mikhail ziet de Russische landbouw eindelijk hun kracht in. "Er wordt veel geïnvesteerd in de verwerking en er worden nieuwe faciliteiten gebouwd. Dit is een grote kans voor kleine bedrijven," aldus de expert. Negatief effect van de boycot is wel dat de consumptie gedaald is, geeft ook Mikhail toe. Grote bedrijven zijn ontevreden over deze trend.

Rusland lanceert appelen naar ISS
Rusland heeft een onbemande raket naar ruimtestation ISS gelanceerd. De raket is gevuld met 2,3 ton voedingsmiddelen, brandstof en privépost voor de astronauten die het station bemannen. De Soejoez raket werd begin van de maand gelanceerd vanuit Kazachstan. In het ruim van de raket ligt onder andere twintig kilo verse producten, waaronder appelen, knoflook, uien, pinda's en jam. Op dit moment wordt het ruimtestation bemand door drie Russen, twee Amerikanen en een Japanner.

Extra inspecties voor Wit-Rusland
Na eerdere berichten waarin Rusland buurland Wit-Rusland er van verdacht illegale producten de grens over te smokkelen, kondigt Rusland nu extra inspecties aan bij Wit-Russische bedrijven. De inspectie richt zich in eerste instantie vooral op zuivel- en vleesbedrijven, maar Rusland twijfelt ook aan de herkomst van groenten en fruit. Wit-Rusland zegt te werken aan een beter systeem waarbij illegale doorvoer moeilijker wordt.

Medvedev prijst landbouw Wit-Rusland
De landbouwsector in Wit-Rusland is goed ontwikkeld. Daar kan Rusland nog van leren, dat antwoorden Medvedev op een vraag tijdens een persconferentie. Volgens de Russische premier moeten de landen samenwerken. Om de geboycotte producten te vervangen kijkt Rusland in de eerste plaats naar partnerlanden, waaronder Wit-Rusland.

Luxemburg met Rusland om tafel
De Luxemburgse premier Xavier Bettel bezocht zijn Russische collega Poetin om over de relatie met de EU te praten. Luxemburg is de tweede helft van dit jaar voorzitter van de Europese Raad. De premier gaf aan dat het land zich blijft inspannen om de verslechterde situatie tussen Europa en Rusland te verbeteren. Daarnaast werd er gesproken over internationale conflicten, waaronder Oekraïne en Syrië.

Rusland stopt vrachtwagens uit Kazachstan
Op 3 en 4 oktober heeft de Russische douane een konvooi vrachtwagens staande gehouden. De lading, 28 ton uien, 12 ton aubergines, 22 ton paprika en 20 ton watermeloenen zouden niet aan de invoereisen voldoen. Hoewel werd vastgesteld dat de producten oorspronkelijk in Kazachstan geteeld zijn, ontbrak een fytosanitair certificaat. De producten zijn teruggestuurd.

Appelmoes wordt luxeproduct
Expert in Rusland vrezen dat de prijzen voor appelmoes de pan uit zullen stijgen. Telers van appelen voor de verwerkende industrie vangen goede prijzen, industrieappelen brengen gemiddeld 2,5 keer meer op. De experts vrezen dat deze prijsstijging doorberekend zal worden in het eindproduct, wat de prijs van onder andere appelmoes zal laten stijgen. Oorzaak is een lagere oogst en hogere productie- en transportkosten.
In Kaliningrad zouden verwerkingsbedrijven ook appelen inkopen van kleine telers en mensen op het platteland die enkele bomen in de tuin hebben staan. Een boer vertelt eerder de appelen alleen voor eigen gebruik te oogsten en de rest van de appelen aan de boom te laten hangen. Nu plukt hij de appelen voor wat extra inkomsten.

Polen ontvangt Chinese inspectie
Een Chinese delegatie bezocht Polen om bedrijven te inspecteren en de mogelijkheid te onderzoeken of de Chinese grenzen open kunnen voor Poolse appelen. Volgens de Poolse Fruittelers associatie zijn de Chinezen al enige tijd geïnteresseerd in de Poolse appelen. De inspectie bezocht boomgaarden tijdens de oogst en er werden appelen geproefd. Volgens sommige bedrijven was er al een order geplaatst voor 500 ton.

Oekraïense oogst hoger dan vraag
Volgens het Oekraïense Ministerie van Landbouw heeft het land een goede oogst gehad dit jaar. Het geoogste volume zou 23% groter zijn dan de vraag. De groenteoogst komt dit jaar uit op 8,7 miljoen ton. De vraag is berekend op 6,7 miljoen ton. Daarbij wordt uitgegaan van een 160,2 kilo per inwoner. De oogst valt wel lager uit dan vorig jaar toen 9,64 miljoen ton geoogst werd. Eind vorige maand was er van 311.200 hectare 5,22 miljoen ton geoogst, een opbrengst van 168 kilo per hectare. De aardappeloogst valt echter tegen. Door de hete zomer is de opbrengst 20% lager dan vorig jaar, waardoor de prijzen stijgen.

Russische supermarkten vestigen in West-Europa
Meer Russische retailers vestigen zich in West-Europese landen, waaronder Nederland, dat meldt Rusproject. Het gaat niet om nieuwe filialen, maar om vestiging van het hoofdkantoor. Daardoor kunnen de retailers gebruik maken van de betere wettelijke bescherming van bedrijven of overnames. Daarnaast zijn veel ketens van origine West-Europees.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.