Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ventilatiesystemen te technisch?

Een groot aantal installateurs en kassenbouwers heeft luchtbehandeling systemen ontwikkeld. Alleen al in Nederland zijn er tientallen verschillende systemen geïnstalleerd in de glastuinbouw, met ieder z'n eigen werking, capaciteit, bediening en kosten. Van veel systemen is de complexiteit en daarmee de kosten in de loop van de jaren sterk gestegen. "We hebben absoluut bewondering voor de technische bedrijven die hebben meegeholpen aan de doorontwikkeling van de systemen, maar tevens zijn ze hierin vaak doorgeschoten", constateert Aelmans Adviesgroep. "Installateurs en kassenbouwers denken logischerwijs vanuit de techniek, terwijl denken vanuit de teelt natuurlijk voorop staat. Er zijn systemen geïnstalleerd die achteraf te uitgebreid of zelfs helemaal niet nodig bleken te zijn. Uitgangspunt dient telkens te zijn: zo weinig mogelijk investeren met zo veel mogelijk voordeel voor teelt en energiebesparing."



Aelmans Adviesgroep heeft meegewerkt aan het praktijkonderzoek wat in opdracht van LTO Glaskracht is uitgevoerd. "We hebben hierbij bedrijven bezocht met ventilatiesystemen en de praktijkervaringen in het onderzoek verwerkt. Daarbij is ook gekeken naar verbeterpunten voor bestaande systemen. We hebben acht belangrijke hoofdsystemen uitgekozen. Bij drie systemen wordt enkel geventileerd en bij vijf systemen vindt tevens ontvochtiging plaats." In de tabel staan de belangrijkste kenmerken per hoofdsysteem. Verder is er een bijlage met per hoofdsysteem een afbeelding.

Tabel hoofdsystemen

Afbeeldingen Hoofdsystemen

"Voor ons is dit nog niet het einde. Telers blijven vragen stellen over diverse systemen en wij blijven ons best doen om hierin behulpzaam te zijn als onafhankelijke partij. We blijven zoeken naar systemen, die zo weinig mogelijk kosten in aanschaf en in stroomverbruik en desondanks een interessant resultaat opleveren qua energiebesparing en teeltvoordelen. Inmiddels zijn er al weer een paar andere systemen in ontwikkeling die interessant lijken te zijn."

Meer informatie?
Aelmans Adviesgroep
Dhr. Ing. J.P. (Hans) Verdonschot
Projectleiding bouw en techniek
06 - 22 41 70 99
hverdonschot@aelmans.com
Publicatiedatum: