Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ghanese exporteurs die normen niet naleven, saboteren sector"

Gideon Boye Quarcoo, directeur van de Ghana Export Promotion Authority, GEPA, heeft laten weten dat exporteurs van schadelijke of besmette groenten, die niet aan de exportnormen voldoen, de sector economisch saboteren. Het ontduiken van de normen heeft geleid tot een boycot van een aantal gewassen, hetgeen nadelige gevolgen heeft voor de export. Potentiƫle kopers richten zich volgens Quarcoo nu op andere markten. De schade is moeilijk in te schatten maar loopt in de miljoenen.

Tot de getroffen gewassen behoren onder meer: paprika's en pepers, aubergines, momordica, luffa en kalebas. Buiten de handel treft de boycot ook de vele arbeiders en hun gezinnen, die economisch afhankelijk zijn van deze sector. 
Quarcoo legt uit dat GEPA nu prioriteit geeft aan het voorlichten van telers zodat de vereiste normen nageleefd worden. 

Hij legt uit dat exportondernemingen producten inkopen op de Agbogboloshie markt in Accra waardoor de herkomst van de producten moeilijk te achterhalen is omdat de verkoop daar via handelaren plaatsvindt. Quarcoo dringt aan op een traceersysteem om na te kunnen gaan of de gewassen op de juiste wijze geteeld zijn.

Het Ministerie van Landbouw heeft de Gewasbeschermigsdienst PPRSD opdracht gegeven om exporteurs te registreren en bedrijven en pakhuizen voortdurend te monitoren. Quarcoo legt uit dat in de EU, Ghana's belangrijkste afzetgebied, via geavanceerde systemen steekproeven genomen worden waardoor eenvoudig schadelijke gewasbeschermingsmiddelen op groenten opgespoord worden.

Samenwerking tussen de PPRSD en GEPA is dan ook volgens Quarcoo ook nodig om de noodzakelijke certificering rond te krijgen. Vroeger werden telers door landbouwinspecteurs bezocht maar dat gebeurd tegenwoordig volgens Quarcoo nauwelijks nog. De Ghanese regering zoekt naar regelgeving om de sector weer op de been te krijgen en de export naar de EU te verbeteren.

Bron: ghanaweb.com
Publicatiedatum: