Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe champignons de kledingindustrie kunnen verduurzamen

Een Amerikaanse student heeft een manier gevonden om stof te maken van mycelium, het dradennetwerk van champignons. Hiermee wil ze een duurzaam alternatief bieden voor conventioneel textiel. Jill Silverman, student aan de University of Delaware, wilde een duurzaam alternatief voor conventioneel textiel ontwikkelen. Volgens de student gooien veel consumenten hun kleding na een paar keer dragen bij het vuil. Op die manier veroorzaakt de kledingindustrie veel afval. Silverman ging op zoek naar een 100 procent biologisch afbreekbaar alternatief.

Hiervoor bouwde de student verder op bestaand onderzoek naar de toepassingen van champignons. Zo wordt mycelium, het netwerk van de draden van champignons, al gebruikt als vervanger voor piepschuim en bouwmaterialen.

Restproduct
Silverman experimenteerde ook met mycelium in combinatie met champignonbroed. Dat is een min of meer samenhangende massa van ragfijne celdraden onder de grond van waaruit champignons ontstaan. Beide draadsoorten blijven over nadat champignons zijn geoogst. Ze kunnen dus worden gezien als restproduct.

Door deze draden in elkaar te laten groeien, verstrengelden ze zich in elkaar. Uiteindelijk vormden de draden stukken stof. Door de draden te verven, stopte Silverman het groeiproces. Om het verven natuurlijk te laten plaatsvinden, gebruikte ze kleurstoffen van de Wilde Peen-plant en van avocadopitten.

Met de resultaten hopen de student en haar begeleider investeringen te krijgen voor een vervolgonderzoek naar de toepassing van mycelium in de kleding- en textielindustrie.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
Publicatiedatum: