Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Turkse export verwacht stijging uitvoer naar Rusland

Wit-Rusland hofleverancier kiwi’s aan Rusland

De Russische importcijfers laten een dalende trend zien. In de eerste acht maanden van dit jaar daalde de import van voeding met 29,1 procent. Door langere transporttijden stijgen de prijzen voor importproducten. Brazilië toont interesse in de Russische markt. De landen onderhandelen over de mogelijkheden. Ook Tunesië toont interesse. De Turkse export floreert dankzij de boycot, net als de Wit-Russische uitvoer. Het land is opgeklommen tot onder andere hofleverancier van kiwi's. Ook werden extra Moldavische bedrijven van de boycotlijst geschrapt. daardoor kunnen deze bedrijven exporteren. En patriarch Kirill, leider van de Russisch-Orthodoxe kerk, snapt de ophef over de boycot niet. Volgens de leider heeft Rusland voldoende potentieel om zelfvoorzienend te zijn.



Russische import duurder en dalende
De importstroom van groenten en fruit naar Rusland zal binnenkort volgens verwachtingen dalen, maar de prijzen voor de producten zullen stijgen. De landen van oorsprong zijn aanzienlijk verschoven, waar voorheen Europa de belangrijkste leverancier was, staan nu Zuid-Afrika, Latijns-Amerika, Turkije, Egypte en China in de top. Door deze verschoven handelsstromen moeten retailers investeren in opslagfaciliteiten in de grote havenplaatsen, waar de producten het land binnenkomen. Vanuit deze centra worden de producten vervolgens verder verspreid. Daardoor is de levertijd van de producten aanzienlijk verlengd van twee weken naar een maand. Dat heeft gevolgen voor de prijs, net als de wisselkoers invloed. Rusland beschikt zelf over onvoldoende hoogwaardige opslagfaciliteiten om een wintervoorraad aan te kunnen leggen van de binnenlandse oogst.

In de eerste acht maanden van dit jaar daalde de import met 39 procent ten opzichte van 2014. De import kwam uit op 103,9 miljard dollar, een jaar eerder was dat nog 170,3 miljard dollar. Oorzaak is onder andere de lage olieprijs, waardoor de Russische economie in zwaar weer verkeert. De import van voeding daalde met 29,1 procent, ook door de boycot.

Brazilië toont interesse in Russische markt
Volgens het hoofd van de Russische fytosanitaire dienst Alexey Alekseyenko is Brazilië bereid de export naar Rusland op te voeren. De twee landen praten over deze plannen tijdens een aantal top –overleggen. Brazilië zou vooral vlees en fruit naar Rusland willen verschepen.

Grenzen open voor meer Moldavisch fruit
De Russische fytosanitaire dienst heeft de boycot van Moldavische bedrijven verder opgeheven. Nog eens 46 bedrijven kregen vanaf gisteren (21 september) toestemming om hardfruit en steenfruit te exporteren. De producten worden nog wel aan de nodige controles onderworpen voordat ze ingevoerd mogen worden.

Turkse export floreert dankzij boycot
De boycot pakt positief uit voor de Turkse export, zei Arif Guney van een Turkse brancheorganisatie voor exporteurs in de media. "De vraag naar groenten en fruit stijgt. We zijn begonnen met voorbereidingen voor de winter. We verwachten een grotere vraag uit Rusland voor het hele assortiment, van appelen tot citrus." De politieke situatie in Rusland is wel negatief voor de exporteurs. Schommelende wisselkoersen veroorzaakten verliezen bij een aantal exporteurs, die de uitvoer naar Rusland opschortten. Volgens de branchevereniging is de Russische consument ondertussen gewend geraakt aan de economische malaise en trekt de consumptie weer aan. Rusland zou 60 procent van de export afnemen, maar Arif verwacht dat dit marktaandeel kan groeien tot 70 procent.

Tunesië en Rusland willen samenwerken
Rusland en Tunesië tonen interesse in elkaar. De landen willen de handel opvoeren en denken beide daarvan te kunnen profiteren. Voor Rusland zou Tunesië een toegangspoort tot andere Noord-Afrikaanse landen kunnen zijn. Tunesië ziet mogelijkheden in de export van onder andere aardappelen en fruit. Beide landen praten met elkaar over de mogelijkheden voor samenwerking.

Wit-Russische kiwi's voor Rusland
Wit-Rusland heeft de export van fruit naar Rusland in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Het land is nu de grootste leverancier van kiwi's voor de Russische markt. Hoewel het fruit niet geteeld wordt in het Oost-Europese land is de export van kiwi's met 151% gestegen, de algemene aanvoer in Rusland daalde met 40%. Ook voor ander fruit werd Wit-Rusland een aanzienlijk grotere speler, de appelexport steeg met 96% en citrus met 60%. Ondanks de opmerkelijke groeicijfers zegt Rusland geen klachten te hebben aan het adres van Wit-Rusland. "We hebben vragen aan elkaar, maar geen klachten", zei het hoofd van de Russische douane vorige onlangs tijdens een persconferentie. Als er vragen zijn, worden die volgens de douane beantwoord in een enkel telefoongesprek.

Patriarch Kirill: Rusland heeft kolossale mogelijkheden
Patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch Orthodoxe Kerk, vindt dat het allemaal wel meevalt met de sancties van de EU tegen Rusland. De EU legde vorig jaar een exportverbod naar Rusland op, vanwege onder andere de annexatie van de Krim. Door die sancties kan Rusland grote hoeveelheden groenten en fruit niet importeren en is export ook onmogelijk. Heel veel Nederlandse bedrijven zijn hier overigens ook de dupe van, omdat er een bloeiende AGF-handel was tussen Rusland en Nederland.

Tegenover media zei de patriarch deze week: "Ik zie het probleem niet zo. Als je ziet hoe rijk ons land is, met de kolossale mogelijkheden die we hebben, dan vraag je je af waarom we het over het importverbod hebben. We kunnen overal zelf in voorzien, behalve dan tropisch fruit." De leider van de kerk benadrukte ook: "Rusland is een absoluut zelfvoorzienende staat."

Oekraïne start import kool uit Rusland
Volgens Fruit-Inform zal Oekraïne binnenkort beginnen met de invoer van witte kool uit Rusland. Volgens de organisatie is de situatie in Oost-Europa op de witte koolmarkt ongebruikelijk voor september. De prijzen liggen in Polen en Oekraïne op recordhoogte, terwijl in Rusland de prijzen gehalveerd zijn. Poolse en Oekraïense telers vragen 26 tot 27 cent per kilo, in Rusland ligt de prijs op 13 cent. Het droge weer in de afgelopen weken is de oorzaak van de hoge prijzen in Polen en Oekraïne.

Rusland boycot GMO-producten
Het Russische parlement heeft ingestemd met een verbod op GMO-gewassen, dat zei de vicepremier Dvorkovich vorige week. "Met betrekking tot genetisch gemanipuleerde gewassen hebben we besloten ons voor de voedselproductie daar van af te keren," zei de vicepremier. De beslissing heeft alleen betrekking op de voedselproductie, het gebruik van GMO-gewassen in andere sectoren blijft, zoals voor de ontwikkeling van medicijnen, blijft wel toegestaan.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.