Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Aubergineseizoen was iets minder dan vorig jaar"

Teler Jurgen Franco laat België kennismaken met aubergine

Tholen - Zes jaar geleden startten Jurgen en Nancy Franco van Topa uit Jabbeke met de jaarrond teelt van aubergines. "Voor deze tijd produceerden we tomaten, maar door een ziekte in de planten besloten we iets anders te gaan telen." Het teeltbedrijf stond op 20 september ook open voor publiek tijdens de Dag van de Landbouw. Jurgen: "Er was een gigantische opkomst. De dag was positief en overrompelend", vat hij samen.



Zijn vrouw Nancy schat dat er zo'n 2000 mensen het bedrijf hebben bezocht. "Wij doen er veel aan om de aubergine bekender te maken. Daarom hebben we ook meegedaan aan deze dag, zodat het Belgische publiek de aubergines beter kan leren kennen. Ook lieten we zien hoe je de aubergine kunt klaarmaken en presenteerden we hapjes. Er was enorm veel interesse in ons bedrijf, het product en hoe wij als telers werken."



Prijzen
De teler geeft aan dat het aubergineseizoen 2015 minder was dan het jaar ervoor. "Aan het einde stegen de prijzen, maar de zomer was wat minder. Toch mogen we nog steeds niet klagen. De aubergineprijzen lagen op 21 september tussen de 1,40 en 1,60. "Je merkt dat de Spaanse binnen beginnen te komen. Vorige week maandag was de prijs nog rond de 2,50 tot 2,60 per kilo, dat is een euro meer."



"Langzame groei"
Volgens Jurgen zit er een langzame groei in de vraag naar aubergines. "Wij leveren in totaal met zes telers aan BelOrta. BelOrta kwam deze zomer met het mooie nieuwe concept: het oven&grillpack met kruiden en olie. Door zulk soort zaken merken we dat de populariteit stijgt. Het gaat langzaam, we moeten niet volgend jaar de productie gaan verdubbelen, want dat zou de markt niet aankunnen. Alles stap voor stap."



Geschiedenis
In de jaren 70 startte de vader van Jurgen met het teeltbedrijf. Bjorn, de broer van Jurgen, is de handelskant opgegaan met het bedrijf Rutoma en Jurgen koos ervoor om het teeltbedrijf over te nemen. Het areaal aubergines is zo'n 3,5 hectare. Topa beschikt over een WKK waarbij gelijktijdig warmte en elektriciteit geproduceerd wordt.

Voor meer informatie:
Jurgen en Nancy Franco
Topa
Eernegemweg 154
8490 Jabbeke
+32 (0)50 81 57 98