Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika: zeldzame eetbare paddenstoel teruggekeerd

De zeldzaamste eetbare paddenstoel van Zuid-Afrika is de afgelopen twee weken twee keer ontdekt op het Kaapse schiereiland. Deze terugkeer is blijkbaar het resultaat van de bosbranden die in maart door het fynbos trokken. De branden zouden een herstellend effect hebben gehad. 

Fynbos-ecoloog Tony Rebelo vertelde dat deze morieljepaddenstoel vóór de recente ontdekkingen slechts twee keer in de afgelopen tien jaar op het schiereiland werden gezien. "Dus niet alleen planten reageren op branden, schimmels ook", aldus Rebelo.

Op de website 'Mush Love: tales from a mushroom forager' schrijft de onbekende schrijver over zijn/haar ontdekking van twee groepen morieljes: één van 12 paddenstoelen en één van 50. De smaak van de paddenstoel werd vergeleken met 'een combinatie van steak en hazelnoot'. De schrijver hield de locaties geheim, maar Rebelo liet weten dat er een aantal van de zeldzame paddenstoelen waren gespot boven Noordhoek en St. James.

Fynbos heeft zich zo ontwikkeld dat het voor verdere verspreiding afhankelijk is van vuur. Volgens Rebelo worden sommige planten, zoals vuurmadeliefjes, vuurlelies en vuurorchideeën slechts één of twee jaar na een brand gezien om vervolgens weer te verdwijnen.

Carly Cowell, regionaal ecoloog van SANParks, liet weten dat veel orchideeën en bollen opnieuw de kop opsteken. "We zagen ze ook na de branden in 2000. Het meeste fynbos is teruggekomen en miljoenen protea's zijn weer opgekomen." Volgens Cowell is brand onderdeel van de bevolkingsdynamiek van protea's: vuur zorgt voor de verspreiding. "Komt er vuur langs, dan worden de zaden vrijgelaten, waarna de wind ze 1 of 10 meter lang meeneemt. Voor planten is dit het mechanisme voor het verspreiden van populaties en genen."

Source: iol.co.za
Publicatiedatum: