Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat kan de Nederlandse tuinbouw met de Chinese solarkas?

Tholen - Het IDC Internationaal bij Wageningen UR in Bleiswijk krijgt een Chinese Solarkas. Daar kunnen onderzoeks-, ontwikkelings- en demonstratieactiviteiten gerealiseerd worden om Nederlandse bedrijven te ondersteunen op de Chinese markt. Waarom in Nederland? Hoe ontwikkelt de Chinese tuinbouw zich?

China is de grootste kasgroentenproducent ter wereld en in het bijzonder grote land is Shangdong de belangrijkste regio voor de agrarische sector. Op maar liefst 866.700 hectare grond worden kasgroenten geteeld en daarmee staat zo'n 25% van de Chinese kasgroententeelt in deze provincie. Ter vergelijking: in Nederland werd vorig jaar op 83.647 hectare groente geteeld, zowel bedekt als onbedekt. De belangrijkste stad in Shangdong is dan weer Weifang, waar de meeste kasgroententeelt gesitueerd is. Komkommers, tomaten, paprika's, aubergines - noem maar op.



Chinese muurkassen in Shangdong




Foliekassen in Shangdong


Steeds meer vraag naar AGF
Op de Fruit Logistica Hong Kong, begin deze maand, was de sfeer onder handelaren eenduidig: China biedt kansen, maar er moeten nog enorme slagen gemaakt worden. De vraag naar Chinees kwaliteitsproduct neemt de laatste jaren toe. De bevolking groeit en wordt rijker, waardoor de vraag naar verse en vooral veilige AGF toeneemt. Voedselschandalen hebben de prijs en de populariteit van buitenlands product doen stijgen. China importeert steeds meer AGF en opent de grens voor steeds meer producten. Zo werden vorig jaar de eerste komkommers uit Canada verwelkomd en konden de eerste Conference-peren sturen. Momenteel wordt hard gewerkt aan het openen van de grens voor Nederlandse paprika's. Phil Hogan, landbouwcommissaris van de EU, vertrekt later dit jaar namens de hele Europese Unie naar China. Hij noemde het land een 'Open deur voor nieuwe export". 

Ook wordt er vanuit China steeds meer geƫxporteerd naar andere landen. Zo focussen bedrijven sinds de Russische boycot meer en meer op de Russische markt. Maar zowel voor de export als voor de binnenlandse markt, moet de kwaliteit omhoog.



Kassen in Shangdong




Uitdagingen in de sector
De vraag nar kwaliteit biedt ook mogelijkheden voor Nederlandse toeleveranciers. De tuinbouw in Shangdong is dan misschien wel heel groot, de kwaliteit is absoluut niet te vergelijken met de Nederlandse. Er wordt vooral gewerkt in de befaamde solarkassen. De opbrengsten zijn laag en de teelt is kwetsbaar. En als het product is geoogst, begint de volgende problematiek: het product bij de eindgebruiker krijgen. De Chinese koudeketen voor AGF is enorm ondoorzichtig: een teler pacht zijn grond en levert aan de grondeigenaar, die de handel weer doorverkoopt aan een handelsbedrijf, die het weer meenemen naar een lokale markt waarna het ingekocht wordt en naar een andere stad vervoerd wordt om daar in de supermarkt te belanden. Zo'n 40% van de productie wordt volgens schattingen nu verspild in de keten.

Ook retailers en handelsbedrijven zien deze situatie. Zij spelen er op in door terug de keten in te gaan. Ze kopen direct in bij de teler of beginnen hun eigen kwekerij.


De Chinese solarkas, foto NAFTC China

Kansen
De situatie in de Chinese tuinbouw biedt kansen voor toeleveranciers - maar de markt is ook lastig. De bedrijfscultuur is een bekend gegeven en de taal is lastig, maar de instabiele koers van de Reminbi speelt de laatste maanden ook mee. Toch zijn er momenteel 63 Nederlandse bedrijven met een eigen vestiging in Shangdong. Omgekeerd hebben er 25 Shangdonese bedrijven een vestiging in Nederland. Ook tuinbouwbedrijven als Rijk Zwaan, Priva, Axia Vegetable Seeds en Hoogendoorn zijn al jaren in China actief en veredelaar Incotec opende onlangs zelfs een tweede vestiging.

Muurkassen
In 2013 startte bovendien een samenwerkingsprogramma van de Nederlandse overheid en een aantal bedrijven (GreenQ, Hoogendoorn, Ridder-Hortimax, WUR, Lentiz, BOAL en Ludvig Svensson), specifiek gericht op de Chinese markt. Behalve gezamenlijke promotie, bestaat het programma verder nog uit marktonderzoek, teeltvergelijkingen in demoprojecten en een gezamenlijk communicatieplan. Nu komt er ook een muurkas in Nederland - de volgende stap in het project. "Veel Nederlandse toeleveranciers in de tuinbouwsector richten zich vooralsnog op de hi-tech kassen zoals die in Nederland gangbaar zijn. Echter, in grote delen van China is de 'solar greenhouse', ook wel 'muurkas' genoemd, de standaard en dit zal nog een tijd zo blijven", verklaarde de NAFTC China, die het project sinds dit jaar vanuit hun kantoor in Beijing coƶrdineert, eerder dit jaar. Nederlandse toeleveranciers kunnen aan de optimalisatie van de kassen bijdragen en meteen hun markt vergroten. In Shougugang is er al een demoproject. "Nederlandse technologie wordt toegepast en uitgetest, de resultaten gemonitord om uiteindelijk met harde data aan te kunnen tonen waar de winst te behalen is voor de telers." Met de muurkas in Nederland kunnen de betrokken bedrijven verder onderzoek doen en demonstraties en trainingen geven aan Chinese tuinbouwers. Op de Greenport Horti Campus Oostland te Bleiswijk wordt waarschijnlijk eind 2015 en onder leiding van de WUR Glastuinbouw, gestart met de bouw van de (Chinese) Solar Kas.

Voor meer informatie:
www.naftc-china.org

Publicatiedatum: