Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tony Derwael, Bel'Export (vanuit Moskou)

"Ik denk dat we Rusland op termijn los moeten laten"

Tholen - Deze week vindt de WorldFood Moscow plaats. Na de invoering van de Russische boycot zagen Nederlandse exporteurs het niet meer zitten om deze markt nog te bezoeken. Belgen daarentegen staan onder de vlag van VLAM met zeven exporteurs tóch op de Russische beurs. Zien ze er dan nog steeds brood in? We vroegen het aan Tony Derwael van Bel'Export, die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. "We zijn hier om contact te houden, maar eerlijk gezegd denk ik dat we Rusland op termijn los moeten laten", concludeert hij. "Stel dat de boycot nog wordt opgeheven: deze markt wordt nooit meer zoals het is geweest."

Niet verbeterd
Vanuit België en Nederland ging een enorm groot volume hardfruit naar Rusland. Ook vorig jaar werden er via andere (buur)landen nog veel peren naar Rusland geëxporteerd. "Vorig jaar waren we hier ook en toen was de stemming slecht. Peren werden soms voor bijna niets weggegeven. Er werd gehoopt dat de boycot maar een jaar zou duren en daarom hadden exporteurs zich ook ingeschreven voor deze beurs. Helaas is de boycot nog actueel en de politieke situatie is niet verbeterd. Ik heb het idee dat dit voorlopig ook nog niet is opgelost."



Boycot gaan we nu pas voelen

Tony was vorig jaar regelmatig in Rusland en zag daar ook Conference in de schappen liggen. "Dit jaar zal dat anders zijn. Conference is nog steeds een belangrijk product, maar veel retailers durven het voorlopig niet meer aan om Europees product te voeren. Ze hebben veel politieke druk en het wordt te riskant. Ze lopen het risico dat ze hun licentie kwijtraken. Het kan natuurlijk nog veranderen, maar zo lang de boycot duurt, denk ik dat ze geen Conference meer verkopen." Tony geeft aan dat ze de boycot nu pas echt gaan voelen. "De stemming in de hardfruitmarkt is nog vrij positief, maar misschien wel té positief. Rusland gaat nóg strenger zijn dit jaar. We zijn trouwens ook op de groothandelsmarkt geweest en daar zie je nog steeds Europees product."

Conference

Rusland is nog lang niet zelfvoorzienend. "Daar wordt hard aan gewerkt. Er worden hier nu enorm veel subsidies gegeven aan groenten- en fruittelers om die eigen productie omhoog te krijgen. Investeringen in enorme kassencomplexen zijn aan de orde van de dag. Toch zullen ze niet alle producten zelf kunnen telen. Een Conference is alleen bij ons verkrijgbaar. Wat peren betreft zal Rusland niet zelfvoorzienend worden. Eén op de drie peren die hier werd verkocht was Conference. De volumes Conference die wij in Rusland hebben gebracht, kunnen ze nergens anders krijgen."



Het was een markt met volume

Toch denkt hij dat ze afstand moeten nemen van Rusland. "Het zal nooit meer worden zoals het geweest is. Russische importeurs moeten alternatieven gaan zoeken en die zullen ze ook vinden. Op termijn gaat Rusland meer aansluiten op Azië denk ik. Politiek gezien vind ik dat wij te veel naar de pijpen van Amerika hebben gedanst en dat kost ons veel geld. Voor Amerika zelf maakt het weinig uit. Die exporteerden misschien enkele volumes noten naar Rusland. Vanuit België ging de helft van de peren ernaartoe. Wij zijn de grootste slachtoffers van de Rusland-boycot, samen met Polen. Je kunt voor of tegen Rusland zijn, maar feit is dat het een grote markt is. Natuurlijk zitten er ook gevaren, bij betalingen wordt er bijvoorbeeld niet zo nauw gekeken. Maar dit is een markt met volume."

Nederland en België worden grootste perenproducent
In 1998 exporteerde Bel'Export voor het eerst naar Rusland. "Toentertijd hadden we een productie van 150 miljoen kilo peren in België. Vandaag is dat meer dan het dubbele. Rusland heeft in al die jaren continue die meerproductie opgenomen en al die handel valt nu weg. Ik schat dat de productie binnen tien tot vijftien jaar naar 500 miljoen kilo gaat. Nederland heeft hetzelfde verhaal. Deze twee landen zijn over enkele jaren goed voor een miljoen ton aan peren. Dan worden we groter dan Italië met 800.000 ton. Nederland en België samen worden de grootste producent van peren van Europa."

Nieuwe markten

België is met nieuwe markten bezig. "Een voorbeeld is Canada en daarnaast hebben we China. De volumes die daarnaartoe gaan zijn 'peanuts'. Er wordt gesproken over een export van 10 miljoen kilo naar China en dat is toch wel wat. Maar al met al zijn die 'beetjes' te weinig om een productie van 370 miljoen kilo op de vangen. Nieuwe markten kosten tijd en het duurt jaren voordat er echt een groot volume naartoe gaat."

China zit niet te wachten op Conference
Volgens Tony is China meer een exportland als het gaat om fruit. "Ze laten, voor hun normen dan, kleine volumes binnenkomen. Dit om iets exclusiefs te hebben, met name in Hongkong. Dat is trouwens China niet, daar heeft Engeland nog veel invloed. Die Engelsen kennen de Conference en die willen die ook kopen. Een Chinees zit niet te wachten op Conference. Die wil een gladde groene peer en daar komen we over een paar jaar pas mee. Daar maken we kans mee in China." Hij ziet in de toekomst zeker potentieel in nieuwe markten, maar het kost ook geld om te investeren. "Tastings zijn duur, maar ze werken, dat zie je ook in Duitsland. De promotie van vorig jaar samen met Nederland heeft een enorm effect gehad en het volume naar Duitsland stijgt hopelijk verder."

WorldFood Moscow vindt plaats van 14 t/m 17 september in Moskou. Uit België zijn VLAM en 7 exporteurs aanwezig: Bel'Export, Calsa, D&G Fruit Business, Devos Group, DSF, Wouters Fruithandel en Vergro.

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
www.belexport.com
belexport@belexport.com