Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
slechte kwaliteit Spanje, beperkte Nederlandse beschikbaarheid

Europa schreeuwt om kasgroenten

Tholen - De prijzen op de glasgroentenmarkt gaan door het dak. Terwijl de eerste aanvoer uit Spanje kwalitatief tegenvalt, is er in Nederland beperkt product beschikbaar.

Twaalf tot dertien euro voor rode en oranje paprika, veertien voor geel en acht voor groen. Pepers voor meer dan twintig euro en aubergines zijn na een piek van vijftien euro weer teruggezakt naar twaalf a dertien euro. Komkommers gaan voor zes tot acht euro weg. Tomaten worden verhandeld voor tien euro, pruimtomaten voor 7,5 euro en wie de laatste cherry-tomaten op de markt kan vinden is al helemaal spekkoper. Het is duidelijk te zien aan de prijzen op de kasgroentenmarkt: heel Europa schreeuwt om kasgroenten.

Zoektocht naar kwaliteit
In het handelskanaal komt momenteel het eerste product uit Spanje binnen, maar vanuit de markt wordt geklaagd over tegenvallende kwaliteit. Spanje kent een slechte start: eerst hitte, waardoor de zetting in juli tegenviel, en later regen in paprika-productieregio's Adra en El Ejido. Het zorgt voor productie- en kwaliteitsproblemen.

Vooral de vroege paprika's en tomaten zijn van tegenvallende kwaliteit. "Telers en handelaren laten zich verleiden om te oogsten, omdat de prijzen zo goed zijn", verklaart een handelaar. "Ze hebben wel wat, maar we zien dunwandige paprika's en aubergines met zaadlijsters. Het is het nog net niet." De kwaliteitsproblemen zijn minder in de snellergroeiende gewassen als courgette en aubergines.

Het Spaanse paprika-areaal is iets gegroeid, zo'n 3 procent, naar 9.380 hectare. Vooral de blokpaprika wordt aangeplant. In puntpaprika Palermo is een groei te zien. Het tomatenareaal is stabiel rond 11.000 hectare.

Contracten
Pas vanaf midden oktober wordt verwacht dat de Spaanse kwaliteit en aanvoer verbetert. In Nederland is de productie bovendien in een kleine dip beland door foutieve bloemzetting zes weken geleden. "En het is bewolkt geweest deze week. Pas nu het zonnig is, komt de aanvoer weer op gang." Naar verwachting blijven de prijzen dan ook nog even op niveau.

Onder telers brengen de aanhoudende, goede prijzen voorzichtig optimisme mee. Ook telers die veel voorverkocht hebben en nu nauwelijks profiteren van de prijsvorming, zien mogelijkheden om voor volgend jaar hogere contracten in te zetten.

Fruit
De klachten over de kwaliteit komen ook terug in de seizoenswisselingen hardfruit en citrus. Uit angst om te laat te zijn, verschijnen partijen op de markt die te vroeg geoogst zijn. "Te hard, te jong geoogst of lekker uit de koeling maar met een korte houdbaarheid", vat een handelaar samen. Ook in het citrus speelt dit. "Uit Zuid-Amerika is nog wel wat aanvoer. Dan is het wachten tot de Spaanse aanvoer van kwaliteit verbetert"