Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NanoClay maakt woestijn vruchtbaar

Met NanoClay zet het Noorse Desert Control woestijnen en andere droge zandgronden om in productieve landbouwgrond. De start-up won hiermee de start-upwedstrijd ClimateLaunchpad. Dat meldt Duurzaambedrijfsleven.nl.

De NanoClay-technologie transformeert woestijnen en andere gebieden die met droogte kampen in vruchtbare landbouwgrond. Volgens de Noorse start-up Desert Control, die de technologie ontwikkelde, kan gebruik ervan resulteren in een stijging van meer dan 400 procent in de agrarische opbrengst van tarwe. Tegelijkertijd neemt de benodigde hoeveelheid irrigatiewater met twee derde af.



Water en voeding
De NanoClay-technologie produceert in een mechanisch proces homogene vlokken van bentoniet die 0,7 tot 1,5 nanometer dik zijn. Bentoniet is een in de natuur voorkomende natrium-kleisoort, met deeltjes die door hun kleine formaat de grond waterdicht kunnen maken. De kleivlokken binden zich aan zanddeeltjes. Zo verbetert de technologie de eigenschappen van de zanddeeltjes om water en voedingsstoffen als een spons vast te houden. Daardoor kunnen plantwortels water en voeding blijven opnemen. De klei veroorzaakt daarnaast een aanhoudende beluchting van de zanddeeltjes en zorgt voor minder bodemverlies als gevolg van erosie.

Boeren kunnen NanoClay mengen met water en de kleivlokken vervolgens verspreiden met behulp van standaard irrigatiesystemen. Eén NanoClay-behandeling kan tien jaar actief blijven in no-till-gebieden. Dit zijn gebieden waarop geen wisselteelt en jaarlijkse grondbewerkingen plaatsvinden. Bij grond waarop dat wel gebeurt, is na 4 tot 5 jaar een onderhoudsbehandeling nodig.

ClimateLaunchpad
Met de NanoClay-technologie sleepte Desert Control de eerste prijs van ClimateLaunchpad, de Europese competitie voor cleantech-start-ups, in de wacht. Dit jaar stuurden ruim zevenhonderd start-ups uit 28 landen hun eerste businessideeën in. De drie beste start-ups worden toegelaten tot het Accelerator Programma van Climate-Kic. Dit is een businessprogramma van achttien maanden voor cleantech-ondernemers. Ook is er een geldprijs verbonden aan de competitie. Desert Storm ontving € 10.000. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Arctus uit IJsland en ReLaDe uit Estland. Uit Nederland deden drie start-ups mee.

Bron: Duurzaambedrijfsleven
Publicatiedatum: