Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede aardwarmtebron in de maak op Californië

Tholen - Tussen de maisplanten op glastuinbouwgebied Californië wordt momenteel hard gewerkt. De mannen van Haitjema zijn bezig met de voorbereidingen voor de tweede geothermiebron. Die moet warmte gaan leveren aan Gielen kwekerij, Van Lipzig tuinderijen en Sweet Lions, samen 27 hectare glas. Eén perceel met aardwarmte is nog beschikbaar.



Momenteel worden de conductorpijpen geboord. Daarna wordt er een boorlocatie omheen aangelegd, die voldoet aan de mijnbouwwetgeving. De boortoren voor de diepere secties wordt in oktober opgebouwd. De firma KCA Deutag gaat daarna in november starten met het boren van de eerste bron. In april 2016 kan de eerste warmte geleverd worden.



De bron is ene initiatief van de tuinbouwbedrijven zelf en wordt geplaatst bij Sweet Lions, op de locatie Nieuw Erf 3 in Horst. De ondernemers hebben zich verenigd in een BV die eigenaar wordt van de bron. Zij worden aandeelhouders en zullen de bron op die manier dan ook zélf gaan exploiteren. Zolang het laatste perceel niet verkocht is, treedt Californië op als partij voor dit perceel. "De koper hiervan kan dus bij bouw gelijk aansluiten op het netwerk", vertelt Lodewijk Burghout. Volgens hem zijn de ontwikkelingen op de energiemarkt dusdanig dat het voor belichtende tuinders ook interessant wordt om elektriciteit in te kopen en gebruik te maken van geothermie. "Met de realisatie van de geothermiebron wordt voor de ondernemers de mogelijkheid geboden om een belangrijke bijdrage te leveren aan de vermindering van de CO2 –emissie. De "open plaats" in dit geothermieproject is voor hen daarom zeker de moeite van het overwegen waard", vertelt hij. "De toepassing van geothermie vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het lijkt erop dat steeds meer retailbedrijven duurzaamheidseisen gaan stellen aan de producten die zij toelaten in hun schappen. Voor de tuinders die participeren in dit project, liggen hier dan ook uitstekende kansen."

Meer informatie:
Dhr. L. Burghout
Californie BV.
Mail: l.burghout@californie.nu