"Groeiende vraag naar zoete puntpaprika"
Gegarandeerde afzet
Het product wordt afgezet via BelOrta. "Het fijne van puntpaprika is dat een deel gegarandeerde afzet is. We merken nog steeds dat de vraag naar zoete punt groei, dus dat is positief. Anderzijds hangt er ook een nadeel aan; op het moment dat er een kilo of kist te veel is wordt het meteen een lastig verhaal. Vandaag (2 september) gingen de gele bijvoorbeeld voor krap een euro per kilo weg. Eigenlijk is dat niet de prijs waarvoor je kunt telen, het moet rond de twee euro liggen. Zoete punt is veel arbeidsintensiever dan gewone paprika, dus qua prijs moet je wat hoger uitkomen." De afzet is volgens hem georganiseerd in een prima mix. "We zitten met een aantal zekerheden van jaarcontracten die onderverdeeld worden onder de vier telers. Daarnaast wordt een deel voor de klok gezet. Natuurlijk heb je ook wel eens piekweken. Deze zorgen vaak voor wat zenuwachtigheid en de prijs staat dan erg onder druk."
Niet gek veel productie
In België zijn vier puntpaprikatelers. "We hebben een open systeem. Elk jaar vergaderen we met deze telers op de veiling en bespreken we wat we dit jaar gaan telen. De bedoeling is om gestaag en voorzichtig te groeien. In totaal is er in België om en nabij de 3,5 hectare. Dat is niet gek veel, maar wel voldoende op dit moment. Toch zie ik bij Belgische retailers ook Nederlands product liggen. De reden kan zijn dat wij in België net iets te klein zijn om continue aanvoer te garanderen. Het Nederlandse areaal zoete punt is niet zo groot, ik schat zo'n 30 tot 35 hectare."
Bijna jaarrond
Sinds 2010 teelt Bartels zoete puntpaprika van het ras Sweet Palermo op een areaal van 8000 vierkante meter. Naast rode punt heeft hij ook 1500 vierkante meter geel en 200 oranje. De rode teelt hij bijna jaarrond. "Palermo is een traag kleurende dus dat wil zeggen dat van bloem tot product is 12 weken. De tweede helft van november is het eigenlijk wel gebeurd met de teelt. Dan gaan we ruimen en in januari weer terug planten. We vallen er precies tussenuit als Spanje op de markt is. Dat komt heel goed uit."
Gele punt
Het areaal geel is nog klein. "We zijn constant op zoek naar het perfecte ras. Momenteel hebben we de variëteit Jersey staan. Deze is kwalitatief heel goed en heeft een lekkere smaak. Een nadeel is, dat de plant niet plantvast is, dus aan het begin van de teelt vallen er soms wat planten van tussen. Ook een minder punt is dat deze niet echt maatvast is. Het begin van het zetsel is dan nogal grof en aan het eind van de zetsel wat fijn, waardoor je een beetje een jojo krijgt in de gewichten. Soms heb je te dikke en soms weer te dunne punt. We zoeken iets stabielers, maar dat is niet makkelijk te vinden. Zaadhuizen zijn er ook niet zo actief mee bezig, omdat er natuurlijk geen hele grote arealen aan hangen."
Geblokte paprika
Hij is blij dat hij is overgestapt naar punt. "De geblokte paprika heeft niet altijd sterke periodes gehad. Dit jaar wordt door veel mensen gezegd dat paprika een goed jaar doormaakt. Ik zelf vond twee jaar geleden een super seizoen, 2014 was een gewoon jaar, tegen het slechte aan. Nu zitten we er een beetje tussenin. Het hangt er vanaf wat het tweede deel brengt om een eindconclusie te maken. De verwachtingen zijn positief. Het is heet geweest in Europa en daardoor zal de Zuid-Europese productie waarschijnlijk later zijn dit najaar. In het verleden was het in september al knap moeilijk aan het worden om goede prijzen te krijgen door de druk uit Spanje. Hopelijk kloppen de verwachtingen dit jaar."
Voor meer informatie:
Peter Bartels
Doornlaarlei 6
2840 Rumst
Tel: +32 (0)15 31 46 29
barver.bvba@telenet.be