Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Peter Bartels:

"Groeiende vraag naar zoete puntpaprika"

Tholen - Jarenlang zat hij in de geblokte paprika's, maar na enkele moeilijke seizoenen koos teler Peter Bartels ervoor om een specialty te gaan telen. "Vooral 2009 was een zware klap en daarom ging ik op zoek naar iets anders. De conclusie na vijf jaar zoete punt is dat het voor mij een aangenaam succes is geworden", vertelt de teler tevreden.

Gegarandeerde afzet

Het product wordt afgezet via BelOrta. "Het fijne van puntpaprika is dat een deel gegarandeerde afzet is. We merken nog steeds dat de vraag naar zoete punt groei, dus dat is positief. Anderzijds hangt er ook een nadeel aan; op het moment dat er een kilo of kist te veel is wordt het meteen een lastig verhaal. Vandaag (2 september) gingen de gele bijvoorbeeld voor krap een euro per kilo weg. Eigenlijk is dat niet de prijs waarvoor je kunt telen, het moet rond de twee euro liggen. Zoete punt is veel arbeidsintensiever dan gewone paprika, dus qua prijs moet je wat hoger uitkomen." De afzet is volgens hem georganiseerd in een prima mix. "We zitten met een aantal zekerheden van jaarcontracten die onderverdeeld worden onder de vier telers. Daarnaast wordt een deel voor de klok gezet. Natuurlijk heb je ook wel eens piekweken. Deze zorgen vaak voor wat zenuwachtigheid en de prijs staat dan erg onder druk."

Niet gek veel productie

In België zijn vier puntpaprikatelers. "We hebben een open systeem. Elk jaar vergaderen we met deze telers op de veiling en bespreken we wat we dit jaar gaan telen. De bedoeling is om gestaag en voorzichtig te groeien. In totaal is er in België om en nabij de 3,5 hectare. Dat is niet gek veel, maar wel voldoende op dit moment. Toch zie ik bij Belgische retailers ook Nederlands product liggen. De reden kan zijn dat wij in België net iets te klein zijn om continue aanvoer te garanderen. Het Nederlandse areaal zoete punt is niet zo groot, ik schat zo'n 30 tot 35 hectare."

Bijna jaarrond

Sinds 2010 teelt Bartels zoete puntpaprika van het ras Sweet Palermo op een areaal van 8000 vierkante meter. Naast rode punt heeft hij ook 1500 vierkante meter geel en 200 oranje. De rode teelt hij bijna jaarrond. "Palermo is een traag kleurende dus dat wil zeggen dat van bloem tot product is 12 weken. De tweede helft van november is het eigenlijk wel gebeurd met de teelt. Dan gaan we ruimen en in januari weer terug planten. We vallen er precies tussenuit als Spanje op de markt is. Dat komt heel goed uit."

Gele punt
Het areaal geel is nog klein. "We zijn constant op zoek naar het perfecte ras. Momenteel hebben we de variëteit Jersey staan. Deze is kwalitatief heel goed en heeft een lekkere smaak. Een nadeel is, dat de plant niet plantvast is, dus aan het begin van de teelt vallen er soms wat planten van tussen. Ook een minder punt is dat deze niet echt maatvast is. Het begin van het zetsel is dan nogal grof en aan het eind van de zetsel wat fijn, waardoor je een beetje een jojo krijgt in de gewichten. Soms heb je te dikke en soms weer te dunne punt. We zoeken iets stabielers, maar dat is niet makkelijk te vinden. Zaadhuizen zijn er ook niet zo actief mee bezig, omdat er natuurlijk geen hele grote arealen aan hangen."

Geblokte paprika
Hij is blij dat hij is overgestapt naar punt. "De geblokte paprika heeft niet altijd sterke periodes gehad. Dit jaar wordt door veel mensen gezegd dat paprika een goed jaar doormaakt. Ik zelf vond twee jaar geleden een super seizoen, 2014 was een gewoon jaar, tegen het slechte aan. Nu zitten we er een beetje tussenin. Het hangt er vanaf wat het tweede deel brengt om een eindconclusie te maken. De verwachtingen zijn positief. Het is heet geweest in Europa en daardoor zal de Zuid-Europese productie waarschijnlijk later zijn dit najaar. In het verleden was het in september al knap moeilijk aan het worden om goede prijzen te krijgen door de druk uit Spanje. Hopelijk kloppen de verwachtingen dit jaar."

Voor meer informatie:
Peter Bartels
Doornlaarlei 6
2840 Rumst
Tel: +32 (0)15 31 46 29
barver.bvba@telenet.be