Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In Italië tekort aan bladgroenten

Extreem hoge temperaturen, harde slagregens en flinke stormen zorgden dit jaar voor een productiekloof in de Italiaanse slasector. De prijzen van andijvie, witlof en andere bladgroenten stegen als gevolg van de ongelijke balans tussen vraag en aanbod. 

Over het algemeen vindt de bladgroenteteelt in Italië plaats in het najaar. In Fucino (en Romagna) echter loopt het seizoen van mei tot juli. 

"Ik oogst slechts 30% van de volumes waarover ik normaal beschikt," zegt een teler uit de regio. "De rode witlof die in juli klaar was om geoogst te worden, werd volledig verwoest door een tornado. De prijzen stegen snel naar €2 tot €2,50 per kilo en dan hebben we het over kroppen, die slechts half zo groot zijn als normaal en een volume dat niet aan de vraag kan beantwoorden."


Ziek gewassen

"Het extreme weer in de zomer leverde grote schade op," voegt een teler uit Romagna toe. "We zijn nu toch langzaam begonnen met oogsten."

"We zijn nog steeds aan het verplanten," zegt de een agronomist uit Le Marche. "De productie komt niet eerder op de markt dan eind september of begin oktober." De combinatie van het warme weer en irrigatie creëerde in Fucino de ideale omstandigheden voor een wijde verspreiding van trips, ongedierte dat de virussen LMV en TSWV op planten overbrengt. 


Zieke gewassen

Ook de sector voor vers gesneden AGF kampt met moeilijkheden. "Het is niet makkelijk om volumes in het buitenland te vinden. Daar kun je niet zomaar mee improviseren. Er zijn gedetailleerde specificaties waaraan voldaan moet worden en buitenlandse telers hanteren mogelijk niet dezelfde procedures en normen als wij. Ik kan me geen soortgelijke situatie herinneren in het verleden," zegt een verwerker. 


Virussen in rode witlof

Italia Ortofrutta verwacht dat de productiekloof nog zo'n vier weken zal aanhouden, tot het einde van september. "We zijn getuige van een uitzonderlijk fenomeen dat pijnlijk duidelijk maakt hoe slecht de AGF-sector ingespeeld is op klimaatverandering," zegt de organisatie. "We vragen alle spelers in de sector kalm te blijven. Sommige van hen denken misschien dat we te maken hebben met speculatie, maar dat is niet het geval. Als de gewassen niet worden geoogst, kan er ook geen geld verdiend worden, zelfs als de prijzen hoog zijn. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."
Publicatiedatum: