Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Siep Koning, NFO: "Situatie uitermate zuur"

De kater na een weekend hondenweer

Tholen - Gisteren begonnen de telers met het inventariseren van de schade die de hagel afgelopen zondagavond aanrichtte. Bij hagelschadeverzekeraar OFH hebben inmiddels 60 bedrijven hun schade gemeld. Gert Jan van Dijk verwacht dat het gros nu wel binnen is. "Alle meldingen komen van hardfruittelers en wellicht komt er vandaag nog een staartje van bedrijven, die toch besluiten hun in dat geval lichte hagelschade aan OFH te melden." Volgens Van Dijk komen de meeste meldingen uit het gebied van Zeeuws Vlaanderen tot de Overbetuwe. "We constateren aan de hand van meldingen uit de Betuwe dat vooral bedrijven ten zuiden van de Waal en rond de Maas zijn getroffen waarbij de schade varieert van lichtgeraakt tot volledig waardeloos. De schade door hagel manifesteert zich direct als het vruchtvlees is geraakt of pas een paar dagen later door bruinverkleuring en kurkvorming. Daarom wachten we nog heel even met het opstarten van de taxatiewerkzaamheden."



Niet alleen de Benelux
Ook bij hagelschadeverzekeraar Vereinigte Hagel stond de telefoon roodgloeiend: "Het huidige aantal meldingen van hardfruit telers staat op 21 en de schade-experts gaan zo snel mogelijk aan de slag met de taxatie." aldus Jan Schreuder. "De schade varieert maar ziet er op een aantal plaatsen heftig uit." Ook heeft de zware neerslag – 100mm regen binnen 24 uur -veel schade veroorzaakt in de vollegrondsgroententeelt en akkerbouw volgens Schreuder. Zo vlak voor de oogst is de verslagenheid onder de telers met schade groot. De Europese verzekeraar meldt dat niet alleen de Benelux last heeft gehad van de hagel: " Ook Oost-Duitsland, Polen en Noord-Italië zijn dit jaar getroffen door het weer. In Litouwen, Letland en Denemarken valt het gelukkig mee."


Arnold Verhoeckx uit Rossum doet zijn verhaal bij Hart van Nederland. Binnen twee minuten is 25 tot 30% van de appels verhageld. Een schade die neerkomt op zo'n 75.000 euro.

Schade niet te beperken
Siep Koning van NFO Fruit noemt de situatie voor de telers 'uitermate zuur': "Volgens mijn informatie gaat het hier om 80 tot 100 bedrijven die licht tot zeer zwaar getroffen zijn door de hagel. Zo vlak voor de oogst is het fruit gevoeliger en dat maakt het kwetsbaar. Als teler kun je zo vlak voor de oogst ook in de teelt niets meer doen om de schade te beperken."