Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Showcase waterbuffer Prominent geopend

Al doet het weer de laatste weken anders vermoeden, Nederland kampt met droogte dit jaar. Ook in de toekomst moeten we rekening houden met nattere winters en drogere zomers. Dat betekent minder zoetwater in de periode dat er het meeste behoefte aan is. De telers van Promientn Ondergrondse waterbuffers bieden uitkomst. Diverse nieuwe ondergrondse waterbergingstechnieken worden sinds kort gedemonstreerd in een showcase bij de tomatentelers van Prominent in het Westland. Afgelopen vrijdag werd die officieel geopend.


Koen Zuurbier KWR geeft toelichting over de waterbuffer

Kostbare ruimte bovengronds
Zoetwateroverschotten in de winter opslaan en in de zomer aanspreken. Het klinkt eenvoudiger dan het is. Regenwater is ideaal als gietwater vanwege het lage zoutgehalte, maar bovengrondse opslag neemt veel kostbare ruimte in beslag. In het westen wordt daarom als aanvulling vaak brak of zout grondwater via dure omgekeerde osmose van zout ontdaan, waarbij het zoute restwater terug de bodem ingaat. In andere gebieden wordt ook wel zoet water van elders aangevoerd, wat de druk op beschikbare voorraden vergroot. Toenemende zoetwatertekorten leiden tot productieverliezen voor tuinbouwers, akkerbouwers en fruittelers.

Ondergrondse waterberging
Showcase Waterbuffer is een unieke demonstratie van verschillende technieken voor lokale en regionale ondergrondse waterberging. Een daarvan is een systeem dat overschotten van regenwater opslaat via putten in de watervoerende zandlaag. Zo wordt een zoetwaterbel gecreƫerd in zout grondwater. Het opgeslagen water kan naar behoefte worden gebruikt als gietwater. Op deze manier zijn de injectie en onttrekking van zoetwater in balans en ontstaat een robuuste zoetwatervoorziening, zonder de nadelige effecten van een zoute reststroom. Ook worden de kosten van het ontzilten bespaard. Deze vernieuwende manier van zoetwateropslag kan nationaal en internationaal een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van zoetwatertekorten.




Showcase
Sinds 2012 wordt bij Prominent het opgevangen regenwater van vier tuinders ondergronds opgeslagen. Dit proces is nu ingericht als showcase, waarbij alle stappen in het veld worden toegelicht met informatieborden. In een speciale ontvangstruimte komen andere technieken voor waterberging aan bod, die bijvoorbeeld geschikt zijn voor landbouw en fruitteelt. De showcase is mede mogelijk gemaakt door het Valorisatieprogramma Deltatechnologie en Water en de Stichting Waterbuffer.