Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israëlische paprikasector op kritiek punt beland

Een onderzoek van het Israëlische ministerie van landbouw heeft een tamelijk dramatisch beeld van de Israëlische paprikasector gegeven. In de afgelopen tien jaar zijn paprika's een belangrijk product voor Israëlische telers geworden met een productie, die substantieel groeit. In de afgelopen jaren is het zelfs het belangrijkste gewas voor bepaalde regio's van het land.

Nu de aanvoer van paprika's gestegen is, maar de vraag op de lokale markt hetzelfde gebleven, zullen telers hun paprika's moeten exporteren. 2006 was het eerste jaar waarin de export groter was dan wat naar de lokale markt ging. Dit verschil wordt alleen maar groter: er gaan nu ongeveer twee keer zoveel paprika's naar de export dan naar de lokale markt.

De grootste markt voor de Israëlische paprika's is West-Europa. In de afgelopen jaren is 40% tot 60% van alle paprika's uit Israël geëxporteerd naar West-Europa. De op een na grootste markt is Rusland. Zij ontvingen niet meer dan 25%. Na een aantal goede jaren op de Europese markt keerde het getij. Paprika's kwamen steeds meer uit landen uit Europa zelf zoals Spanje. De toegenomen concurrentie zorgde ervoor dat exporteurs hun prijzen moesten verlagen en velen hebben zich op de Russische markt gericht.

De economische crisis in 2008 was een keerpunt voor de Israëlische paprika's. Vanaf dat punt daalden de opbrengsten van de Israëlische exporteurs door de daling van de euro. Telers waren niet meer in staat om te investeren in moderne teeltmethoden waardoor de kwaliteit daalde.

Door de verlaagde kwaliteit en lage prijzen is Europa een moeilijke markt voor de Israëlische paprika's. De hoop om meer naar Rusland te exporteren, is vervlogen door Ruslands eigen economische situatie en de hoop dat de producten in eigen markt worden opgenomen, is ongegrond. Zo gaat de Israëlische paprikamarkt onzekere tijden tegemoet.

Het Israëlische ministerie van landbouw heeft telers aanbevolen om een deel van hun productie door te schuiven naar andere gewassen en zich te richten op het verbeteren van de kwaliteit.

Bron: israel.agrisupportonline.com
Publicatiedatum: