Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Besparing 50,5 ton CO2-uitstoot per vrachtwagen

Vrachtcontainer gekoeld met zonnepanelen en energie van wielen

De firma ISA Tracto C heeft een koelsysteem voor vrachtwagencontainers ontwikkeld waarbij zonnepanelen en kinetische energie van de wielen voor de benodigde elektriciteit zorgen. Zonnepanelen bovenop de containers voeden een accusysteem. De accu's kunnen tot honderd uur aan stroom leveren. Een tweede accusysteem wordt opgeladen wanneer de vrachtauto rijdt: de kinetische energie van de ronddraaiende wielen leveren de benodigde stroom. Het backupsysteem treedt in werking wanneer de capaciteit van het primaire accusysteem onder de 30 procent zakt.



Volgens ISA Tracto C kan het groene koelsysteem tot 50,5 ton CO2-uitstoot per truck besparen, doordat er geen extra diesel verstookt hoeft te worden. Ook krijgen transporteurs, die het systeem gebruiken te maken met lagere brandstofkosten. Tot nu toe heeft het bedrijf twee testversies van zijn koelsysteem gebouwd, schrijft Phys.org. Deze worden in Mexico getest. Of en wanneer de systemen te koop zullen zijn, is nog niet bekend.

Het is al langer bekend dat het elektrisch koelen op basis van een generator op elektriciteit niet alleen milieutechnisch voordelig is, maar ook kostentechnisch interessant is. Vorig jaar berekenden studenten van de TU Delft dat het vervangen van een dieselgenerator door een elektrisch koelsysteem een besparing van € 2.000 per vrachtauto per jaar oplevert.

Bron: Duurzaam bedrijfsleven
Publicatiedatum: