Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers ondersteunen in ondernemerschap

Koninklijke ZON start met ZON Growers Academy

Het ondersteunen van telers in hun ondernemerschap is één van de pilaren onder de strategie van ZON. Om dit nader invulling te geven, start ZON in oktober 2015 met de 'ZON Growers Academy'. Deze opleiding biedt leden van ZON de mogelijkheid om met professionele ondersteuning te werken aan verbreding en verdieping van hun ondernemerschap.

Wereldwijd staan Nederlandse tuinders bekend als mensen die hun vak verstaan en die voorop lopen als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe teelten en teelttechnieken. Maar een goede vakman is niet automatisch ook een goede ondernemer. Algemeen directeur Michiel F. van Ginkel van ZON: 'We willen onze telers op alle mogelijke manieren ondersteunen. Onder invloed van politieke, technologische en maatschappelijke ontwikkelingen verloopt het economisch herstel langzaam en grillig. Om Nederland zijn voorsprong in de tuinbouw te laten behouden, is meer nodig dan alleen een concurrerende kostprijs. Door deelname aan de ZON Growers Academy kunnen de telers hun competenties uitbreiden en hun marktinzicht vergroten. Dit moet de teler meer mogelijkheden bieden om beter in te spelen op de wensen van de markt en klant'.

Ondernemerschap
Er zijn in het land meerdere initiatieven om de ondernemerskwaliteiten van tuinders te ontwikkelen, maar het is uniek dat ZON het onderdeel van de strategie heeft gemaakt en haar leden hierin ook actief faciliteert.

Kees van Rooij, burgemeester van de gemeente Horst aan de Maas en voorzitter van de stuurgroep die verantwoordelijk was voor de afgelopen winter opgestelde tuinbouw Versnellingsagenda Limburg, is blij met het initiatief van ZON. 'Een van de zaken die hoog op de prioriteitenlijst van de tuinbouw Versnellingsagenda staan is het vergroten en verbreden van het ondernemerschap van agrarische ondernemers. Het is een goede zaak dat de ZON Growers Academy hier concreet invulling aan geeft'.

De ZON Growers Academy bestaat uit drie modules. De eerste module is een introductie die open staat voor alle telers die behoefte hebben aan een vernieuwende kijk op hun bedrijf en hun eigen ondernemerschap. In die module wordt de kennis op het gebied van onder meer strategisch management, financiën en personeelsbeleid bijgespijkerd. Een ander belangrijk onderdeel van de introductiemodule is marketing.

Van Ginkel: 'We hopen een aantal telers die de introductiemodule volgen zo enthousiast te krijgen dat ze méér willen weten en beter begrijpen hoe zij succesvol op marktontwikkelingen kunnen inspelen. Diegenen gaan in de tweede module concrete plannen invullen om marktgerichter te gaan werken. Daar gaan ze ook een businessplan en een plan voor de marktbenadering bij maken. Dit moet hun mogelijkheden vergroten om succesvol in te kunnen spelen op marktontwikkelingen.' De derde en laatste module is bedoeld om op thematische wijze afzet- en marketingvragen via intervisie met andere ondernemers (ook van buiten de branche) verder te verdiepen.

ZON start in oktober met de introductiemodule van negen sessies op Fresh Park Venlo, vijf bijeenkomsten in 2015 en nog eens vier in 2016. Meer informatie over de ZON Growers Academy is te vinden op www.zon-business.com/growersacademy .

Publicatiedatum: