Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans van Luijk, Van Nature:

"Voor veel komkommertelers wordt het een mooi seizoen"

Tholen - Een beperkt aanbod en een goede vraag resulteert in hoge prijzen op de komkommermarkt. "Als het nog even doorzet, wordt het voor veel telers een mooi seizoen", ziet ook Hans van Luijk van Van Nature. "Het lijkt erop dat de prijzen lang genoeg op niveau zijn om iedereen ervan te laten profiteren."

Vorige week werden prijzen boven een euro gehaald op de komkommermarkt. Deze week start met zo'n 80 cent. Al met al prima prijzen, vindt Hans van Luijk van Van Nature. "De vraag is goed en het aanbod is beperkt. Niet alleen de dagprijzen gaan de lucht in, ook de weekprijzen zijn op een mooi niveau." Van Luijk verwacht bovendien dat de prijzen goed blijven. "Niet zo gek als ze geweest zijn, maar een paar goede weken zitten er nog wel in."

Beperkt aanbod
Het Nederlandse areaal is dit jaar gekrompen en momenteel is de teeltwissel bezig - resulterend in een beperkt aanbod. Daardoor was wel te verwachten dat het eind van de zomer een goede periode zou betekenen in de komkommers. Dat de prijzen zo vroeg in het seizoen al stegen, was volgens Van Luijk niet te voorspellen. Het heeft te maken met de internationale concurrentie en vooral met de hitte in Europa. "De Spaanse zomerteelt is door de warmte een fiasco geworden. Een normale zomer betekent daar ook een paar weken flinke hitte. Dan valt het niet mee om kwaliteit te telen", aldus Van Luijk. Ook andere lokale productiegebieden hebben het moeilijk door de hitte. "Er wordt minder of niet geproduceerd." De prijzen zijn daarom niet alleen goed, maar blijven naar verwachting nog even op niveau. " Niet zo gek als ze geweest zijn, maar een paar goede weken zitten er nog wel in", schat Van Luijk in. "Het lijkt erop dat ze lang genoeg op niveau zijn om iedereen ervan te laten profiteren. Als het nog even doorzet, wordt het voor veel telers een mooi seizoen."

En de Russische boycot, speelt die dan geen enkele rol? Natuurlijk wel. "Maar het wordt opgevangen door andere calamiteiten", vertelt Van Luijk en hij voegt daar nuchter aan toe: "In de tuinbouw moet je het hebben van problemen in andere teeltgebieden. Als iedereen overvloedig produceert en exporteert, valt het niet mee. Nu is overal wat te kort en zijn we het enige exporterende land."

www.nature.nl