Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Jos Stevens:

"Opleving maakt bloemkoolseizoen niet meer goed"

Tholen - Het bloemkoolseizoen kent sinds vorige week een opleving. Prijzen stegen volgens teler Jos Stevens tot 1,80. "Dit klinkt natuurlijk prima, maar het maakt het barre bloemkoolseizoen niet goed. Het jaar is echt heel slecht geweest tot nu toe. De opleving van nu heeft te maken met het feit dat er praktisch geen oogst is door de droogte. Het loof groeit harder dan de kool zelf, maar de productie loopt zo'n 14 dagen achter. Vandaar deze prijsstijging."

Consument heeft veel keuze
Volgens hem is het volume dit jaar geen reden van de slechte situatie. "Het aantal stuks wat tot nu toe op de veiling is aangevoerd, is praktisch gelijk aan andere jaren. De vraag daarentegen lag niet hoog. Deze daalt jaarlijks. Het heeft denk ik te maken met de grote keuze die de consument heeft. Er zijn zo veel groenten beschikbaar, dat bloemkool mogelijk sneller wordt vergeten. Daarnaast was er vroeger echt sprake van een 'seizoen'. Tegenwoordig is alles jaarrond beschikbaar."



De teler is momenteel bezig met de oogst. "Het is echt zoeken in het veld om een paar kolen te vinden. Door de langdurige droogte en het beetje regen vorige week is er meer bladmassa en minder kool. De bloemkool heeft dus meer tijd nodig om te groeien." Hij verwacht dat er eind deze week weer meer wordt geoogst. "Ik denk dat de prijs dan ook weer zal dalen. Voor de opleving lag deze regelmatig rond de 40 tot 50 cent en dat is erg laag. In september en oktober is de prijs ook vaak niet denderend, dus deze kleine prijsstijging zal het seizoen helaas niet goedmaken." De teler heeft in Vlaanderen een areaal van zo'n 10 hectare. Hij levert zijn productie aan Veiling BelOrta.

Voor meer informatie:
Jos Stevens
jos.m.stevens@gmail.com