Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland: voedselsmokkel gelijk aan wapenhandel

Valencia wil kaki’s en granaatappelen op de compensatielijst

De regering van Valencia pleit er bij de EU voor om kaki's en granaatappelen toe te voegen aan de lijst producten waarvoor steun mogelijk is. De regio verwacht dat de telers wederom hard getroffen zullen worden. De Poolse minister nodigt premier Medvedev uit om de appelen te komen keuren. Onlangs beschuldigde Medvedev de Polen er van de appelen met chemische middelen te behandelen voordat het fruit illegaal de grens met Rusland over gaat. In Moskou rolde de politie een kaasbende op. De bende handelde in illegale kazen, zes mensen werden gearresteerd, 500 ton kaas werd in beslag genomen. Binnen Rusland gaan ook stemmen op om de smokkel van voedsel gelijk te stellen aan de illegale wapenhandel, waardoor de straffen aanzienlijk hoger uitvallen.

Valencia wil kaki's en granaatappelen op de compensatielijst
De regionale regering van Valencia heeft een verzoek ingediend om kaki's en granaatappelen aan de lijst producten waarvoor compensatie mogelijk is toe te voegen. Volgens de Spanjaarden kan de kaki-sector wederom hard getroffen worden door de boycot. "Hoewel de EU de kaki's als een klein product beschouwd, moet er wel een oplossing komen," aldus Francisco Rodriguez Mulero, de regiosecretaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling. "De sector schat dat de gesloten grenzen vorig jaar een kostenpost van 30 miljoen euro opleverde."

Spaanse brancheorganisatie steunt Russische vernietiging illegaal voedsel
Luz Maria de Santos, vertegenwoordiger van de Spaanse associatie voor kleine telers en veredelaars (UFA) zegt dat de vernietiging van voedsel begrijpelijk is. Spanje heeft in het verleden illegaal geïmporteerde producten ook vernietigd. De Santos vergelijkt de aanpak met die van valse merkkleding.

Poolse minister nodigt Medvedev uit voor appelkeuring
Na de beschuldigingen van de Russische premier Medvedev aan het adres van de Poolse appelsector, reageerde de Poolse voorzitter van de betreffende brancheorganisatie, Miroslav Malishevsky. Medvedev verweet de Polen de appelen na de oogst te behandelen met chemische middelen om de houdbaarheid te verlengen. Deze appelen zouden geëxporteerd worden naar Rusland. Volgens Miroslav is het strikt verboden om het fruit met chemische middelen te behandelen na de oogst. Ook worden de appelen niet gesorteerd op bestemming, aldus de Pool.
Poolse appeltelers werden gedwongen om meer product af te zetten aan de industrie. Waar voorheen ongeveer 50% naar de industrie ging, werd vorig seizoen zo'n 60% verwerkt. Daarnaast werken de Polen aan nieuwe markten voor het fruit. Zo steeg de export naar Egypte, Verenigde Arabische Emiraten, Mongolië, Turkije, Azerbeidzjan, Saoedi-Arabië, Hong Kong, Koeweit en Kirgizië.

Russische politie rolt criminele kaasbende op
De boycot omvat meer producten dan AGF alleen. Ook voedsel uit andere sectoren, zoals zuivel, worden openlijk vernietigd. En waar de officiële grenzen gesloten zijn, worden officieuze wegen bewandeld om producten het land in te krijgen. Onlangs werd in Moskou een heus misdaadsyndicaat opgerold. De bende was actief in de handel in illegale kaas. Er werd bijna 500 ton kaas in beslag genomen met een straatwaarde van $30 miljoen. Volgens de politie was de bende actief sinds maart. Er werden op 17 plekken invallen gedaan, zes mensen werden gearresteerd.

Siberiërs tegen landdeal China
Een groep van zo'n 100 Russen demonstreerde onlangs in de Siberische regio Zabaykalsky Krai tegen een landdeel tussen Rusland en China. Een stuk landbouwgrond met de oppervlakte van Hong Kong wordt aan Chinese investeerders geleased voor biologische landbouw. De demonstranten riepen de lokale regering op om een referendum uit te schrijven voordat de deal wordt goedgekeurd.

Rusland: voedingssmokkel gelijk aan wapenhandel
De Russische douane zou graag zien dat de smokkel van geboycot voedsel gelijk gesteld wordt aan de handel in radioactief materiaal en wapens. Op dit moment krijgen smokkelaars van voedsel een boete opgelegd van maximaal 300.000 roebel (4500 dollar), die straf vinden de beambten te laag. Een wetsvoorstel om de smokkel van voedsel harder te straffen wordt op 3 september in de Doema besproken.

Pakistan en Rusland halen banden aan
Op geopolitiek terrein verschuiven de verhoudingen. De Verenigde Staten kijken meer naar India en investeren in die relatie, als tegenwicht tegen China. Daarmee bekoelt de relatie met Pakistan, dat op zijn beurt op meer interesse uit Moskou kan rekenen. De twee landen voeren overleg over een Preferential Trade Agreement, wat de economische banden tussen de landen verstevigd.

Nieuw hulpkonvooi voor Oost-Oekraïne
De teller van hulpkonvooien die Rusland naar Oost-Oekraïne gestuurd heeft staat inmiddels op 36. Eerder deze week passeerde wederom een konvooi van 100 vrachtwagens de grens met bestemming Loegansk en Donetsk. Volgens Rusland zijn de vrachtwagens geladen met voedsel, thee en suiker.

Montenegro teleurgesteld over boycot
De regering van Montenegro laat in een officiële reactie weten teleurgesteld te zijn in de boycot door Rusland. De regering zegt nog geen lijst te hebben met de producten waarvoor de handelsstop geldt. Volgens Russische deskundigen zou de boycot van Montenegro een nihil effect hebben op de voedselvoorziening in Rusland.

Duitse telers: lage prijzen schuld boycot
Telers in Duitsland wijten de lage prijzen voor hun producten aan de Russische boycot. "De prijzen voor agrarische producten zijn in het algemeen gedaald, en die daling grotendeels te wijten aan een lagere export naar Rusland," aldus Joachim Rukwied, voorzitter van de Duitse Landbouw Vereniging.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.