Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Zorgen over gebruik chloorwater in AGF-sector

Chlorine-oplossingen (sodium hypochlorite) met een pH-waarde van 6,5 wordt momenteel het meest gebruikt als reinigingsmiddel in de AGF-sector in de VS, omdat het goedkoop en makkelijk in het gebruik is. Chlorine wordt gebruikt in concentraties van 50–200 mg/L, zelfs terwijl recent onderzoek heeft aangetoond dat lagere concentraties chlorine toereikend zijn om bacteriële pathogenen uit te schakelen en om besmetting te voorkomen.

Er zijn echter zorgen voer het gebruik van chlorine in de AGF-sector wegens de risico's voor milieu en gezondheid. Chlorine wordt in verband gebracht met de vorming van carcinogene gehalogeneerde ontsmettingsbijproducten (DBP's). Chlorine reageert met organisch materiaal en vormt trichloromethaan. De pH-waarde van chlorine-oplossingen worden doorgaans aangepast met citroenzuur tijdens het wassen.

Het gebruik van chlorine in het wassen van versproducten is verboden in Europese landen. Chlorine-dioxide (ClO2) produceert minder potentiële DBP's, is minder bijtend dan chlorine en is in de VS toegestaan met een maximum concentratie van 3 mg/L. 

Xuetong Fan and Kimberly Sokorai, wetenschappers van Ministerie van Landbouw in de VS, hebben de vorming van trichloromethaan in waswater, gesneden bladsla en gesneden uien onderzocht. Resultaten wezen uit dat veel minder trichloromethaan werd geproduceerd door de chlorine-dioxide-oplossing vergeleken met normale chlorine-oplossingen.

"Onze resultaten geven de indruk dat trichloromethaan wordt geproduceerd in de chlorineoplossing, hoewel het gehalte trichloromethaan relatief laag was in gesneden bladsla. Nadat het afgespoeld was met water was het gehalte trichloromethaan in de sla verminderd tot bij aantoonbaarheidsgrens. Veel lagere hoeveelheden trichloromethaan werden geproduceerd in het waswater voor gesneden uien in vergelijking met gesneden sla. Chlorine-dioxide produceerde minder trichloromethaan in vergelijking met Chlorine. Onze resultaten tonen ook aan dat citroenzuur met chlorine reageert en bijdraagt aan de vorming van trichloromethaan in water. Citroenzuur kan vervangen worden met andere pH-aanpassingsmiddelen zoals fosfaat.

Het resultaat van het werk is online beschikbaar op 
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521415300375

Bron: Xuetong Fan, Kimberly J. Sokorai, 'Formation of trichloromethane in chlorinated water and fresh-cut produce and as a result of reaction with citric acid', November 2015, Postharvest Biology and Technology, Vol. 109, pages 65-72.

Contact:

Xuetong Fan
U.S Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Eastern Regional Research Center
600 E. Mermaid Lane, Wyndmoor
PA 19038, USA
Email: xuetong.fan@ars.usda.gov

Publicatiedatum: