Er zijn echter zorgen voer het gebruik van chlorine in de AGF-sector wegens de risico's voor milieu en gezondheid. Chlorine wordt in verband gebracht met de vorming van carcinogene gehalogeneerde ontsmettingsbijproducten (DBP's). Chlorine reageert met organisch materiaal en vormt trichloromethaan. De pH-waarde van chlorine-oplossingen worden doorgaans aangepast met citroenzuur tijdens het wassen.
Xuetong Fan and Kimberly Sokorai, wetenschappers van Ministerie van Landbouw in de VS, hebben de vorming van trichloromethaan in waswater, gesneden bladsla en gesneden uien onderzocht. Resultaten wezen uit dat veel minder trichloromethaan werd geproduceerd door de chlorine-dioxide-oplossing vergeleken met normale chlorine-oplossingen.
"Onze resultaten geven de indruk dat trichloromethaan wordt geproduceerd in de chlorineoplossing, hoewel het gehalte trichloromethaan relatief laag was in gesneden bladsla. Nadat het afgespoeld was met water was het gehalte trichloromethaan in de sla verminderd tot bij aantoonbaarheidsgrens. Veel lagere hoeveelheden trichloromethaan werden geproduceerd in het waswater voor gesneden uien in vergelijking met gesneden sla. Chlorine-dioxide produceerde minder trichloromethaan in vergelijking met Chlorine. Onze resultaten tonen ook aan dat citroenzuur met chlorine reageert en bijdraagt aan de vorming van trichloromethaan in water. Citroenzuur kan vervangen worden met andere pH-aanpassingsmiddelen zoals fosfaat.
Bron: Xuetong Fan, Kimberly J. Sokorai, 'Formation of trichloromethane in chlorinated water and fresh-cut produce and as a result of reaction with citric acid', November 2015, Postharvest Biology and Technology, Vol. 109, pages 65-72.
Contact:
Xuetong Fan
U.S Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Eastern Regional Research Center
600 E. Mermaid Lane, Wyndmoor
PA 19038, USA
Email: xuetong.fan@ars.usda.gov