Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitsers eten 86 kg groenten per jaar

In de afgelopen twee decennia steeg de jaarlijkse groentenconsumptie in Zwitserland met een kwart naar 86 kilogram per persoon, meldt de Zwitserse website gemuese.ch. Iets meer dan de helft (55%) van de geconsumeerde groenten bestond uit Zwitserse groenten. De rest bestond uit importgroenten waarvan meer dan 75 procent uit EU-landen stamde.
Bij de verwerkingsgroenten is het Zwitserse aandeel kleiner. Dit ligt op circa een vijfde van de totale in Zwitserland verbruikte hoeveelheid.


© gemuese.ch

De Zwitserse kantons Bern, Zürich en Aargau zijn qua oppervlakte de belangrijkste kantons voor de groenteteelt in Zwitserland.


De belangrijkste groentesoorten © gemuese.ch

Het Zwitserse vollegrondsgroenteareaal bedraagt volgens cijfers van het 'Zwitserse Bureau voor de Statistiek 10.000 hectare. Dat is 1 procent van het totale Zwitserse landbouwareaal. Met dit eerder klein te noemen oppervlak behaalt de groentebranche echter bijna 10 procent van de totale productiewaarde binnen de Zwitserse landbouwsector. Dat is duidelijk meer dan bijvoorbeeld de graan-, aardappel- of fruitbranche.

Qua oppervlakte worden wortelen het meeste geteeld in Zwitserland met een teeltgebied van meer dan 1500 hectare, gevolgd door ijsbergsla, kropsla, uien en bonen. De tien belangrijkste groentesoorten nemen samen bijna 50 procent van het totale Zwitserse groenteareaal in beslag.
Aangezien een perceel (in de vollegrond en in de kas) in hetzelfde jaar voor de productie van meerdere verschillende groentesoorten gebruikt kan worden, is het jaarlijkse teeltgebied door het meervoudig gebruik op papier nog groter, namelijk bijna 15.000 hectare.
Publicatiedatum: