Zwitsers eten 86 kg groenten per jaar
Bij de verwerkingsgroenten is het Zwitserse aandeel kleiner. Dit ligt op circa een vijfde van de totale in Zwitserland verbruikte hoeveelheid.
© gemuese.ch
De Zwitserse kantons Bern, Zürich en Aargau zijn qua oppervlakte de belangrijkste kantons voor de groenteteelt in Zwitserland.
De belangrijkste groentesoorten © gemuese.ch
Het Zwitserse vollegrondsgroenteareaal bedraagt volgens cijfers van het 'Zwitserse Bureau voor de Statistiek 10.000 hectare. Dat is 1 procent van het totale Zwitserse landbouwareaal. Met dit eerder klein te noemen oppervlak behaalt de groentebranche echter bijna 10 procent van de totale productiewaarde binnen de Zwitserse landbouwsector. Dat is duidelijk meer dan bijvoorbeeld de graan-, aardappel- of fruitbranche.
Qua oppervlakte worden wortelen het meeste geteeld in Zwitserland met een teeltgebied van meer dan 1500 hectare, gevolgd door ijsbergsla, kropsla, uien en bonen. De tien belangrijkste groentesoorten nemen samen bijna 50 procent van het totale Zwitserse groenteareaal in beslag.
Aangezien een perceel (in de vollegrond en in de kas) in hetzelfde jaar voor de productie van meerdere verschillende groentesoorten gebruikt kan worden, is het jaarlijkse teeltgebied door het meervoudig gebruik op papier nog groter, namelijk bijna 15.000 hectare.