Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitser dood na eten zelfgeteelde courgette

Een 79-jarige Duitser is overleden na het eten van een zelfgekweekte courgette. In de groente zat waarschijnlijk een, door de plant zelf aangemaakt, gif. Dat komt normaal gesproken niet meer voor, maar duikt in heel zeldzame gevallen nog eens op. De man en zijn vrouw werden na de maaltijd twee weken geleden ernstig ziek. Ze werden naar een ziekenhuis gebracht. De vrouw herstelde, maar de man ging steeds verder achteruit en stierf uiteindelijk.

Kweekprogramma's
Boosdoener is de stof cucurbitacine. Die zat vroeger van nature in courgettes en komkommers om te voorkomen dat dieren de groente zouden opeten. Telers hebben de giftige stof de afgelopen eeuwen met kweekprogramma's weten weg te krijgen. Als mensen zelf groenten kweken, kan het toch opduiken. Het advies is daarom om van zelf gekweekte courgettes eerst een rauw stukje te eten. Als de groenten veel bitterder smaakt dan anders, dan kan dit wijzen op cucurbitacine. Dit geldt overigens ook voor pompoenen.

Publicatiedatum: