Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moody’s: Ruslands importsubstitutie werkt alleen voor voedsel

Poetin duikt onder tijdens bezoek Krim

Tijdens een controversieel bezoek aan de Krim daalde president Poetin af naar de bodem van de Zwarte Zee om een middeleeuws scheepswrak te bekijken. Kiev reageerde verbolgen. Volgens Rusland is het een binnenlandse aangelegenheid. De roebel bereikte een nieuw dieptepunt. Na een periode van herstel in de eerste helft van het jaar daalt de waarde van de Russische munt opnieuw. Moody's schrijft in een rapport dat Rusland streven naar onafhankelijkheid van import alleen vruchten afwerpt in de voedselvoorziening. Andere sectoren waarin ook ingezet wordt op eigen productie, zoals machinebouw, profiteren niet van de maatregelen. Rusland opende een kliklijn om smokkelaars aan te geven en 15 ton Poolse appelen werden vernietigd.



Controversieel bezoek Poetin aan Krim
De politieke top van Rusland brengt een bezoek aan de Krim. Onder andere premier Medvedev en president Poetin bezoeken het geannexeerde eiland. Kiev reageerde verbolgen op het bezoek aan de Krim, dat volgens Kiev nog altijd bij Oekraïne hoort. Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde verbaasd richting Kiev volgens Rusland gaat het om een binnenlandse aangelegenheid. Tijdens het bezoek wees Poetin op het belang van toerisme voor het eiland en daalde hij af in een duikboot naar een middeleeuws schip dat enkele maanden geleden werd ontdekt op de bodem van de Zwarte Zee. Ook zei hij in een gesprek met journalisten dat de schuld voor het oplaaiende geweld in Oost-Oekraïne niet bij de separatisten ligt, maar bij Oekraïne.

Roebel bereikt nieuw dieptepunt
De Russische munt heeft een nieuw dieptepunt bereikt ten opzichte van de dollar. Niet eerder in de afgelopen zes maanden stond de roebel zo laag. Na de snelle waardevermindering in december vorig jaar, krabbelde de munt in de eerste helft van dit jaar weer op. Sinds begin van de zomer heeft de munt weer aan waarde verloren. De actuele koers ligt rond de 65 roebel voor een dollar en bijna 73 roebel voor een euro. Op het dieptepunt in december waren rond de 70 roebels nodig om een dollar te kopen en zo'n 85 roebel voor een euro.

Moody's: importsubstitutie werkt alleen voor voedsel
Volgens de Global Macro Outlook, opgesteld door Moody's, faalt het importsubstitutie beleid van Rusland op alle fronten, behalve de voedselvoorziening. Naast de boycot van voedsel die de Russische landbouw moet bevorderen, heeft de regering ook maatregelen genomen om die de afhankelijkheid van import voor de industrie moet verminderen. Moody's concludeert dat de Russische machinebouw niet profiteert van de maatregelen, in tegenstelling tot de landbouw. Wel speelt mee dat de investeringscyclus in de industrie langer is, waardoor het langer duurt voordat de resultaten zichtbaar worden.

15 ton appelen vernietigd
In de Russische deelrepubliek Perm is een partij appelen vernietigd. Volgens Rusland waren de appelen illegaal geïmporteerd ui Polen. Douanebeambten vonden de partij in een pakhuis in Izjevsk. De 120 dozen appelen zijn direct vernietigd.

Russische kliklijn voor smokkel
Rusland heeft een speciale kliklijn geopend waar illegale invoer en verkoop van verboden goederen uit het buitenland gemeld kunnen worden, meldt NFO in hun nieuwsbrief op basis van Russische media. De 'hot line' is bereikbaar tussen 9.00 en 18.00 uur via 8 (985) 169-75-74 of 8 (985) 169-75-77.

Wit-Rusland en de boycot
In een uitgebreid artikel op Belarusdigest.com beschrijft Igar Gubarevich de rol van Wit-Rusland sinds de boycot. Direct nadat Rusland vorig jaar augustus de boycot afkondigde, liet Wit-Rusland weten de export naar Rusland te willen verhogen. In eerste instantie wilden buurlanden als Polen, Litouwen en Letland investeren in productiefaciliteiten om de export naar Rusland via Wit-Rusland te laten verlopen. Dit bleek een weg vol hindernissen. Smokkel kwam ook snel op gang en werd in het begin oogluikend toegestaan. Na enkele maanden ging Rusland zich actief tegen de smokkel verzetten en werd onderscheppingen openlijk gemeld. Dat kon de illegale handel echter niet stoppen. Alleen al tussen januari en maart van dit jaar werden 200 vervalste documenten uit Wit-Rusland gevonden. Dat er gesmokkeld wordt, blijkt ook uit de handelscijfers van het land. Vorig jaar importeerde het land 208 ton appelen meer uit de EU en Moldavië, de export naar Rusland steeg met 198 ton, of 142%. Lees hier het volledige artikel over de rol van Wit-Rusland.

Moldavië wil goede relatie met EU en Rusland
De Moldavische premier Valeriu Strelets weerlegde kritiek dat het land toenadering zoekt tot Rusland. Volgens de premier blijft de blik van het land gericht op het Westen, maar ook een goede relatie met Rusland wil onderhouden. De relatie met het Westen liep vorig jaar een flinke deuk op toen een corruptieschandaal in de bankensector aan het licht kwam. Moldavië nodigde onlangs de Russische premier Medvedev uit voor een bezoek. Na een periode waarin Rusland producten uit Moldavië boycotte, opent het land langzaam weer de grenzen voor Moldavische producten.

Polen hardst getroffen door boycot
Volgens de Russische douane verliezen de geboycotte landen tot $8 miljard in een kwartaal. Poolse exporteurs worden het hardst getroffen. Volgens Russische ramingen verliezen Poolse fruit- en notenexporteurs $258 miljoen. Volgens Polen ligt het verlies op $228,4 miljoen. Tweede staat Spanje met een verlies van $181 miljoen, gevolgd door Griekenland met een verlies van $103 miljoen. Voor groenten wordt Spanje het hardst getroffen met $154 miljoen. Polen is tweede met een verlies van $121 miljoen.

Magnit neemt nieuwe kas in gebruik
Supermarktgigant Magnit heeft de tweede fase van de bouw van een kassencomplex in de regio Krasnodar Krai afgerond. Het complex telt 83 hectare. De uitbreiding met 40 ha van de bestaande kas begon in oktober vorig jaar. In de kas worden komkommers geteeld, 3 hectare is gereserveerd voor andere producten.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.