Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“het werd tijd voor iets anders”

Eerste jaar Courgette Fleurs voor Mart van Uffelen

Tholen - Al 23 jaar teelt Mart van Uffelen uit 's-Gravenzande courgettes en al 23 jaar levert-ie die aan Bakker Barendrecht. Allemaal naar volle tevredenheid – maar het werd wel een klein beetje saai. Sinds januari oogst de teler daarom ook Courgette Fleurs. "Je wordt er niet rijk van, maar na 23 jaar groene courgettes was het wel eens tijd om iets anders erbij te hebben."

"Het kwam op mijn pad", vertelt teler Mart van Uffelen als hem gevraagd wordt waarom hij sinds dit jaar ook Courgette Fleurs oogst. "Ik had er wel eens eerder aan gedacht – maar het is een klein product en je wilt je collega's niet van de markt duwen. Als je daaraan begint, verdien je binnen de kortste keren met zijn allen niets." Vorig jaar besloot een collega echter met de Fleurs te stoppen en van Uffelen heeft zijn handel overgenomen. Sinds januari oogst hij daarom ook de bloemen van zijn courgetteplanten.



Het lijkt misschien eenvoudig: in plaats van een volgroeide courgette, al eerder de bloem oogsten – en die specialty ook nog eens voor een hoger bedrag verkopen. Zo simpel is het niet. Het aanbieden van de Courgette Fleurs betekent voor Van Uffelen een behoorlijke verandering in de bedrijfsvoering. De bestellingen komen 's ochtends vroeg binnen en moeten zo snel mogelijk geoogst worden. "Met dit weer gaan de bloemen om 12 uur weer dicht. Als het warm en benauwd is, gebeurt dat al om 10 uur. Tussen 6 en 10 moeten ze besteld en geoogst zijn."

Van Uffelen verpakt de Fleurs vervolgens zelf en brengt ze ook zelf naar de koper. Ook dat is anders dan bij de courgettes – die worden gewoon opgehaald. Maar, vindt Van Uffelen, juist dat bezorgen maakt het ook leuk. "Ik zit in 's-Gravenzande en de meeste afnemers vind je hier in de buurt. Het is een ander proces en je ziet weer eens andere bedrijven." De Fleurs gaan via commissionairs de markt op. Naar de horeca en ook de cruise-sector is een klant. "Ze gaan overal heen, tot Dubai aan toe."

Hoewel de Fleurs de hele wereld overgaan, is het geen groot product. Integendeel zelfs. "Het is heel klein. Je doet een doosje hier, een doosje daar. Soms twintig, soms vijftig en soms tachtig." Het betekent ook dat het voor Van Uffelen nog geen cashcow is. "Als je zeker weet dat je dagelijks minstens 100 dozen doet, dan ga je er misschien aan verdienen", vertelt hij. "Dan kun je je bedrijf er ook beter op inrichten – maar daarvoor is het nu nog te onregelmatig." Toch bevalt het hem en Van Uffelen wil het product de komende jaren zeker blijven aanbieden. "Ik heb nog behoorlijk wat dozen staan", lacht hij. "Maar dat is het niet alleen. Je moet het sowieso eerst een jaar doen om de teelt te leren kennen. Courgettes ken ik na al die jaren helemaal. Dit is weer nieuw. Dat maakt het leuk."