Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
merendeel is AGF

EU: jaarlijks 50 mln ton voedsel verspild

Inwoners van de EU verspillen bijna elk jaar 50 miljoen ton voedsel. Dit kan vermeden worden volgens onderzoek door de Europese Commissie. Onderzoekers keken naar de cijfers van voedselverspilling in zes EU-lidstaten, namelijk het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken, Finland, Duitsland en Roemeniƫ van 1996 tot 2005.

De verspilling was het ergst in het Verenigd Koninkrijk. Onderzoek wees uit dat de verspilling het equivalent was van een blik bonen per persoon per dag was. Bijna 80% van de voedselverspilling in de zes lidstaten is te vermijden. Volgens het onderzoek is het in theorie mogelijk om consumenten de hoeveelheid onnodig verspilde voedsel te beperken tot nul.

Volgens een van de onderzoekers, Davy Vanham, bespaart dit niet alleen veel geld voor de consumenten, maar ook voor de lokale autoriteiten die nu betalen voor het ophalen en verwerken van afval. RoemeniĆ« presteerde het beste wat betreft voedselverspilling. Het equivalent was een appel per persoon per dag. "We merkten met RoemeniĆ« dat net als in Afrika er minder verspilling is als de bevolking minder geld heeft te besteden."

De totale verspilling door consumenten in de EU is gemiddeld 123 kilo per hoofd per jaar, grofweg 16% van al het voedsel dat consumenten bereikte. Een totaal van 97 kilo per hoofd per jaar hiervan kon worden vermeden. Het Europese Parlement heeft recent een oproep gedaan tot dringende maatregelen om de voedselverspilling in de EU te halveren.

Het merendeel van het afval is groenten, fruit en graanproducten. Dit komt waarschijnlijk door de korte houdbaarheid. Verspild vlees bevatte het meeste stikstof en water, gevolgd door verspilde graanproducten.

Bron: agriland.ie
Publicatiedatum: