"De verkoop van mais verloopt voor 80% via de Nederlandse supermarkten, die op het weer inspelen door middel van acties. Dat stimuleert de verkoop. De prijs ligt rond de 1 euro per schaal en voor losse mais zit de prijs rond de 30 cent. Door de grote vraag en het relatief weinig aanbod is de prijs iets hoger dan vorig jaar maar dat is blijkbaar geen reden om het mais in de schappen te laten liggen." De consument eet over het algemeen toch al meer mais dan vroeger: "Twintig jaar geleden lag de consumptie nog op 40 gram per jaar. Dat is langzaam gestegen naar 70 gram. Om de groei aan handje te helpen, hebben we acties om mais onder de aandacht te brengen van kinderen. Er is vrijwel niets over suikermais bekend en dat moet veranderen. De kinderen zijn tenslotte de consumenten van de toekomst."
Giel is lovend over de markt: "De import uit het buitenland is 1 augustus gestopt en de vrije handel komt dit jaar laat op gang. Daarnaast hadden wij dit jaar zelf een vroege oogst. Maisplanten staan graag met de voeten in het water, dus hebben we wel veel moeten beregenen maar de kwaliteit is uitstekend. Qua volume lag opbrengst zelfs iets boven het gemiddelde."
Hermans Suikermais teelt naar eigen zeggen niet specifiek voor de export: "De Duitse markt laten we links liggen omdat de de Duitsers voorkeur geven aan eigen producten en door de invloed van prijsvechters in de retail gelden er traditioneel lage prijzen. Daarnaast worden Scandinaviƫ en het Verenigd Koninkrijk steeds meer zelfvoorzienend. Door de hoge pond is de export naar Groot-Brittanniƫ echter wel lucratief."
Meer informatie:
Hermans Suikermais
Giel Hermans
T: 077 462 93 25
E: info@mielies.nl
www.mielies.nl