Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Achtste editie Aardbeien Demodag: vrijdag 4 september 2015

Na inmiddels zeven succesvolle edities organiseren DLV Plant en ZLTO/LLTB-team Vollegrond op vrijdag 4 september 2015 de achtste editie van de Aardbeien Demodag. Zoals alle jaren is deze dag een ontmoetingsplek voor alle belanghebbende partijen uit de Nederlandse en Belgische aardbeiensector. Dit jaar zijn we te gast op een perceel van Maatschap Johan en Adri Vermeeren in Rijsbergen.

De focus van de dag ligt enerzijds op het bedrijvenplein in de tent waar toeleveranciers uit de aardbeiensector hun gamma voorstellen. Anderzijds worden speciaal voor deze dag demoproeven aangelegd waar bedrijven strategieën demonstreren rond topics als residubeheersing, plantweerbaarheid en de heel actuele thripsproblematiek. De dag start om 13.00 uur en eindigt om 18.00 uur. Om 13.15 uur wordt de achtste Aardbeien Demodag officieel geopend.

Internationale informatiemarkt
De informatiemarkt vindt plaats in de tent. Hier presenteren zeer diverse bedrijven hun producten en diensten. Ook vindt hier de opening plaats en zal aan het einde van de middag ABAB de winnaar van de ballonvaart bekendmaken, die direct in de ballon kan stappen voor een tochtje over Rijsbergen. Na de officiële afsluiting in de tent door Ad van Laarhoven, teammanager Aardbeien bij DLV Plant en Mark van Aert, voorzitter Landelijke Kerngroep Aardbeien, bent u nog tot 18.00 uur van harte welkom voor een extra drankje of hapje.

Lekkerste aardbei, smaaktest voor afzet
Deze middag zult u diverse mogelijkheden hebben om uw mening te geven over de lekkerste aardbei van 2015. We hebben dit jaar niet alleen de afzetorganisaties maar ook de telers uitgedaagd hun lekkerste aardbeien te laten meedingen. Het smaakpanel rouleert over het terrein om u de deelnemende aardbeien te laten proeven waarna u op uw stembriefje uw voorkeur kunt aangeven. Om 17.45 uur wordt de prijs uitgereikt aan het bedrijf met het lekkerste aardbeienras van 2015.

Proefveld
Er is dit jaar wederom een demoveld aanwezig waar aan 1.250 lopende meter vollegrondsproeven liggen. Meerdere bedrijven zijn naast het proefveld opgesteld waar u na de rondleiding nog verder met elkaar in gesprek kunt over de proefopzet en resultaten.

• Vervolg Mineral tm strategie in een vollegrondsteelt aardbei: Op de editie van 2015 van de Aardbeien Demodag ligt voor de tweede maal een proef met het product MineralTM. Daar er vorig jaar een demoproef lag, waarbij de strategie van MineralTM werd vergeleken met een standaard aardbeienteelt, is de proef voor dit jaar, met de bevindingen van vorig jaar in het achterhoofd, wat uitgebreid.

• Residubeheersing in een vollegrondsteelt aardbeien: De proef waarin fabrikanten hun eigen gewasbeschermingstrategie(ën) kunnen laten toetsen en het werkingsmechanisme van (nieuwe) middelen kan worden getoetst is een proef die ieder jaar op de Aardbeien Demodag aanwezig is geweest. Het thema waar deze proef rond is opgezet is ook nooit uit de actualiteiten weggeweest. De steeds strenger wordende retail en het vernauwende middelenpakket, dwingt telers om hun gewasbescherming tegen het licht te houden. Het vinden en behouden van een strategie waarbij met een minimale input van chemie of impact op het milieu en zonder afbreuk te doen aan productiepotentieel, gewasvitaliteit en productkwaliteit, is waar in deze proef steeds naar wordt gezocht. De proefopzet van 2015 gebeurt in opdracht van Bayer Cropscience, Certis, Syngenta, Wageningen Universiteit en Pireco.

• Vervolgonderzoek Thripsbeheersing in een vollegrondsteelt aardbeien: De thripsbeheersing is tot op de dag van vandaag nog steeds een heet hangijzer in de Nederlandse aardbeienteelt. Het verdwijnen van geschikte producten tijdens de bloei en het uitblijven van goed geschikte vervangende maatregelen voor deze problematiek maakt dat het knelpunt aanblijft. Vorig jaar werd er onder impuls van ZLTO/LLTB-team Vollegrond en Plantum een thripswerkgroep opgericht waar telers, onderzoekers en fabrikanten met elkaar rond de tafel gingen zitten om oplossingen uit te werken voor dit probleem. Dit jaar zal er wederom een thripsproef op de demodag worden aangelegd. Ditmaal niet gefinancierd door dezelfde partijen als vorig jaar, maar door Bayer Cropscience en Pireco die hun strategie(ën) willen toetsen in een praktijksituatie op het demoveld van de Aardbeien Demodag 2015.

Rondleiding
Tijdens de Aardbeien Demodag is er op meerdere momenten in de middag een specifieke rondleiding langs de diverse proeven op het aardbeienveld. Onderzoeker Sven Clemens van Berryplaza/DLV Plant zal deze verzorgen.

In het Aardbeien Demodag Magazine dat eind augustus op de deurmat valt, is onder andere meer te lezen over de inhoud van alle proeven en kunt u de lijst met standhouders terugvinden.

www.zlto.nl/aardbeiendemodag

De Aardbeien Demodag 2015 wordt georganiseerd door DLV Plant en ZLTO/LLTB-team Vollegrond.

Hoofdsponsor: The Greenery
Subsponsor: Meteor Systems en Rabobank



Publicatiedatum: