Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse augurkenoogst laat van start

In het district Cubuk, een vlakte 38 km ten noorden van Ankara, is de augurkenoogst van start gegaan. Landbouwvoorzitter van het district, Orhan Gulle, zei in een verklaring dat de augurken dit jaar worden geteeld om te verkopen tijdens de elfde editie van het Internationale Augurken- en Cultuurfestival van Cubuk. Gulle legt uit dat slechte weersomstandigheden de augurkenproductie negatief hebben beïnvloed. "Maar in de afgelopen dagen is de temperatuur opgelopen en dat doet de telers en de oogst goed."

Gulle geeft aan dat de prijs wordt bepaald door de grootte van de augurken. "We nummeren de augurken met 0-1 en 2-3. Zo verkopen we 0-1 augurken voor €0,66. Neemt het nummer toe, dan neemt de prijs af."

De voorzitter van de Cubukse Productiecoöperatie van Ingelegde en Verse Groenten en Fruit, Hasan Huseyin Benli, liet ook weten dat de oogst dit jaar is vertraagd. "Ongeveer 4000 m2 is beplant met augurken en ongeveer 3500 m2 met tomaten. De paprikateelt ligt dichtbij de 1000 m2. Dit jaar viel er meer regen dan het seizoensgemiddelde en wegens een aantal ziekten is de groente-opbrengst afgenomen, maar het lijkt erop dat het toch een goed seizoen zal zijn. Bijna 80% van de augurken wordt geteeld in Cubuk."

Teler Huseyin Kur cultiveert al 17 jaar groenten en beweert dat de kosten elke dag stijgen. Kur klaagt dat telers, zoals hij, niet in staat zijn hun producten te verkopen tegen de gewenste prijs. "Voorheen konden we onze producten in Ankara verkopen aan welke markt we maar wouden. Dit jaar kunnen we lang niet alles verkopen. De opbrengst is nog steeds onzeker. Ik heb 28 acre aan augurken geplant. De prijs staat nog steeds niet vast. Daarbij zijn de arbeidskosten erg hoog." Cubuk komt tegemoet aan een belangrijk deel van de Turkse augurkenbehoeften. Heel wat telers voorzien in hun levensonderhoud door augurken te telen; per jaar wordt er ongeveer 15.000 ton augurken geoogst in Cubuk.

Source: haberler.com

Publicatiedatum: