Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

’s Nachts buizen spuiten in Tunesische kassen

Tholen - Bij zonsondergang beginnen en doorgaan tot de zon weer opkomt. Dat is het schema wat Spuiterij Geraerts volgende week aanhouden, wanneer ze de buitenlandse vestigingen van twee Nederlandse kwekerijen gaan verven in het bloedhete Tunesië.

Met overdag zo'n 35 graden is het in Tunesië momenteel behoorlijk warm. In de kas kan die temperatuur nog flink verder oplopen – zeker nu er nog geen gewas in staat. Daarom gaat Spuiterij Geraerts volgende week niet overdag, maar 's nachts werken als ze de nieuwe kassen van Agro Care en Van den Bosch in Tunesië verven. "Rond een uur of zes 's avonds beginnen, en dan de hele nacht door", vertelt Gilbert Geraerts. "Dat is het aangenaamste werken." Zelf gaat hij die kant trouwens niet op – dat doet een personeelslid. Vorig jaar is het bedrijf ook naar Tunesië afgereisd, voor de eerste vestiging van vestiging van Agro Care. Nu gaat zijn collega de uitbreiding van het bedrijf doen, en de Tunesische kas van vleestomatenkwekerij Van den Bosch. Per dag kan er zo'n 25 kilometer buis gedaan worden, met een machine.



Het is niet het eerste internationale werk voor Geraerts. De afgelopen jaren ziet hij het werk internationaliseren. "De verfverkoop, maar ook het spuiten", vertelt hij. "Afgelopen jaar zijn we in Duitsland en Oostenrijk aan de slag geweest, maar ook in Canada." De machine wordt al weken van tevoren op transport gezet. Ook voor Tunesië is de robot al even weg. Doordat het bedrijf meerdere robots heeft, is het niet zo'n probleem. Ook de Nederlandse projecten, die zeker nog wel gebeuren, kunnen gewoon doorgang vinden.

Zijn de kosten voor zo'n buitenlands project niet hoog? De machine moet immers verplaatst worden, het personeel moet mee – allemaal een behoorlijk intensieve onderneming. "Het is de afweging die telers maken. Hiermee is het in een paar dagen geregeld, terwijl ze anders wel weken moeten schilderen", vertelt Geraerts. "Bovendien is het daar zo warm dat het tempo laag is en je krijgt in de verf allemaal zakkers. Dat kost veel verf, je moet flink doorstoken en het ziet er niet netjes uit." Kortom: het schilderen lijkt soms wel makkelijk, maar is dat zeker niet. "Vorig jaar hebben we verf verkocht aan een teler die er zelf mee aan de slag ging, op 10 hectare. Achteraf zegt hij dat hij het, nu hij het totaalplaatje ziet, beter had kunnen laten spuiten. Daarbij telt de snelheid ook mee - dit is veel sneller klaar."



Blauwe verf
Sinds enkele jaren gebruikt Geraerts witte verf waar een beetje blauw door gemengd is. Het geeft helderdere buizen. "En het dekt beter", vertelt Geraerts. "Net als met het witte grondfolie – je kas is toch weer wat helderder. We hebben het ingevoerd en zien nog steeds dat deze kleur betere resultaten biedt."

Voor meer informatie
Gilbert Geraerts Verfapplicatie
Ambachten 10
5711 LC Someren
tel +31 493 44 08 25
www.spuiterijgeraerts.nl
info@spuiterijgeraerts.nl

Publicatiedatum: