Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook in Niedersachsen minder asperges

Groter asperge-areaal, maar lagere oogst in Brandenburg

De aspergetelers in de Duitse deelstaat Brandenburg behaalden in 2015 tegen de eerste prognoses in een minder tevredenstellend oogstresultaat. Lage nachttemperaturen en het droge weer hadden een negatieve uitwerking op de totale oogst. Deze lag volgens voorlopige cijfers op 15.900 ton. Daarmee werden er 1.200 ton minder asperges gestoken dan in 2014 (–7 procent).

Het Bureau voor de Statistiek Berlijn-Brandenburg deelt verder mee dat men gemiddeld 5.060 kg per hectare geoogst heeft (2014: 5.990 kg per hectare). Daarmee lag het resultaat van de oogst van dit jaar 8 procent onder het zesjarig gemiddelde (2009 tot 2014: 5.510 kg per hectare). Volgens de voorlopige cijfers bedroeg het aspergeareaal in Brandenburg dit seizoen meer dan 4.500 hectare. Er werd geoogst op meer dan 3.100 hectare, dat is het grootste gebied sinds 1991.

Ook in Niedersachsen minder asperges
Volgens voorlopige cijfers werden er dit jaar in de Duitse deelstaat Niedersachsen 25.300 ton asperges geoogst. Het 'Landesamt für Statistik Niedersachsen' (LSN) deelt verder mee dat de aspergeoogst van dit voorjaar daarmee 2,5% kleiner uit is gevallen dan in het voorjaar van 2014.

De opbrengst per hectare nam vanwege het koele weer zelfs met bijna 5% af. Aangezien het areaal waarvan geoogst kon worden echter met 2,5% toenam naar 4.600 hectare viel de afname van de oogsthoeveelheid minder sterk uit. Bovendien kiezen steeds meer telers voor het afdekken van hun areaal met minitunnels. Dit zorgt voor een grotere oogst dan de afdekking met alleen folie.

De voorlopige cijfers stammen van een representatief onderzoek dat in juni 2015 is uitgevoerd. Definitieve cijfers staan echter pas begin 2016 ter beschikking. Vooralsnog lijkt het erop dat op meer plekken de oogst lager is dan vorige jaren. In Brandenburg is het areaal gegroeid, maar is de totale oogst lager.
Publicatiedatum: