Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Griekse banken open, betalingsverkeer nog altijd beperkt

‘Bailout’ kost Griekse landbouw 2 mld euro

Griekenland heeft ruim 2 miljard euro aan het IMF terugbetaald, daarmee heeft het land haar betalingsachterstand weggewerkt. Naast het IMF begon Griekenland ook met terugbetalen aan de ECB. Afgelopen maandag gingen ook de banken weer open, hoewel het betalingsverkeer nog altijd beperkt is, en werden de nieuwe Btw-tarieven halsoverkop ingevoerd.

Met ingang van deze week is de BTW op veel producten gestegen tot een maximum van 23%. De nieuwe regels riepen nog de nodige vragen op bij de ondernemers. Een supermarktmedewerker vertelde de New York Times geen idee te hebben welke producten onder welk tarief vielen. Vooralsnog lijken alleen vlees, groenten en fruit ontzien te zijn in de belastingverhoging.



Daarnaast zijn er ondernemers die de verhoging (nog) niet direct doorberekenen aan de klant. Een restauranteigenaar vertelde de Amerikaanse krant de Btw-verhoging zelf op te vangen. In 2011 werd de BTW voor horeca tijdelijk ook verhoogd naar 23%, toen incasseerden veel horecaondernemers het verlies. Gevolg was wel dat deze bedrijven zelf de belastingdienst niet konden betalen en staat alsnog aan het kortste eind trok.

Het betalingsverkeer is nog altijd beperkt. Grieken kunnen nog altijd maximaal 60 euro per dag pinnen, maar door de opening van de banken is het nu wel mogelijk om de 420 euro voor een week in één keer op te halen.

De Griekse landbouworganisatie PASEGES berekende op basis van Europese data dat het akkoord dat Griekenland vorige week met de schuldeisers sloot de sector ruim 2 miljard euro zal kosten. De kosten worden vooral opgestuwd door verhoogde belastingmaatregelen, een verlies in het belastingvoordeel voor brandstof en hogere verzekeringspremies. Desondanks is de voorzitter van de branchevereniging er van overtuigd dat de deal beter is dan geen deal. "De Griekse landbouwsector heeft op dit moment politieke stabiliteit nodig en een hervorming van de productie en een nieuw strategisch plan, ontwikkeld samen met de coöperaties en instituties van het land."

Het geld waarmee Griekenland het IMF en de ECB afloste is afkomstig van de noodlening van 7,16 miljard euro die Europa vorige week vrijdag toezegde.